Een voorbeeld van het bord zoals dat bij Berkenhove wordt geplaatst. Foto: PR
Een voorbeeld van het bord zoals dat bij Berkenhove wordt geplaatst. Foto: PR

Stilstaan bij graven van oorlogsslachtoffers

Algemeen

AALTEN - In 2015 is er op particulier initiatief op de begraafplaatsen in Aalten en Bredevoort aandacht besteed aan de oorlogsslachtoffers. Dit gebeurde door het markeren van de bewuste graven met korte informatie over de slachtoffers. Dit initiatief werd zeer op prijs gesteld en velen hebben de graven bezocht en hun respect voor de slachtoffers getoond.

In het kader van 75 jaar Vrijheid dit jaar willen de initiatiefnemers opnieuw de oorlogsgraven markeren en iedereen in de gelegenheid stellen de graven te bezoeken. Dit met de achterliggende gedachte dat al deze slachtoffers niet vergeten mogen worden. Zij hebben voor onze vrijheid hun leven gegeven. De periode waarin dit mogelijk is loopt van 30 maart tot en met 30 september. Op de begraafplaatsen zijn tevens panelen aanwezig die informatie geven over slachtoffers uit Aalten die elders omkwamen, begraven of gecremeerd zijn. De routes wordt officieel geopend op maandag 30 maart op de oude Algemene begraafplaats aan de Varsseveldsestraatweg met medewerking van onder andere het Jeugdorkest van de Chr. Muziekvereniging de Eendracht.
Bij de Joodse begraafplaats komen twee panelen met de namen van Joodse slachtoffers in relatie tot de gemeente Aalten.

Gezocht vrijwilligers
De organisatie is op zoek naar ongeveer 25 vrijwilligers die op vrijdag 13 en/of zaterdag 14 maart bereid zijn om de oorlogsgraven toonbaar te maken voor het publiek. Dit houdt in dat er om de graven heen geschoffeld wordt en dat het graf ontdaan van onkruid, zodat het graf er in deze periode netjes en waardig bij ligt. Het gaat om 34 graven op begraafplaats Berkenhove en om 9 graven aan de Varsseveldsestraatweg. Er zijn kruiwagens en gereedschappen aanwezig
Er wordt gewerkt in ploegjes van twee personen die elk twee graven voor hun rekening nemen.
Op beide begraafplaatsen is een coördinator aanwezig. Voor de inwendige mens wordt gezorgd.
De tijdsduur zal ongeveer 2 uur bedragen.
Ook mogen mensen zich aanmelden om te helpen bij het plaatsen van de markeerbordjes en de routes op de begraafplaatsen.
Voor de begraafplaatsen aan de Piet Heinstraat en in Bredevoort zijn voldoende vrijwilligers beschikbaar.
Aanmelden kan via email: l.veldhuis.museum@gmail.com of telefonisch 06-40911111, graag voor 24 februari.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant