Bloeiende akkerranden sieren het landschap én ze zijn goed voor de biodiversiteit. Foto: PR
Bloeiende akkerranden sieren het landschap én ze zijn goed voor de biodiversiteit. Foto: PR

Informatieavond Akkerrandenwerkgroep

Algemeen

AALTEN - De Akkerrandenwerkgroep heeft de handen ineen geslagen met andere natuurgroepen waaronder de Wild Beheer Eenheid en diverse buurt- en belangenverenigingen. Met deze groepen willen zij zorgen voor meer natuur, een mooier landschap en een betere biotoop voor insecten en dieren. Om nog meer mensen daarvoor te interesseren en werven houden zij een informatieavond op donderdag 13 februari. De avond zal zich afspelen bij 't Romienendal aan de Aladnaweg 3, in Aalten.

Henk Obbink zal om 20.00 uur de avond openen. Herman Simmelink en Frans te Bogt volgen met een presentatie over de effecten van de akkerranden en de bloemenvelden op de biodiversiteit. Na de pauze geeft de akkerrandenwerkgroep een presentatie over de werkwijze, ervaringen, zaadmengsels, onkruid en de bestrijding ervan. Ook is er informatie over de mogelijke gemeentelijke subsidie. Na afloop kunnen mensen vragen stellen en zich aanmelden.

De groepen waarmee de akkerrandenwerkgroep samenwerkt bestaan uit de imkervereniging, IVN, LTO, Wild Beheer Eenheid, diverse buurt- en belangenverenigingen, een ecologische kweker en natuurkenners. Al ongeveer tien jaar spant de akkerrandenwerkgroep zich in om de biodiversiteit te bevorderen met meer natuur, een mooier landschap maar ook een betere biotoop voor insecten, bijen, vogels en andere organismen. Hierdoor worden ook andere landbouwgewassen beschermd tegen natuurlijke vijanden, zoals wildvraat, ziekten en plagen.

De inspanningen van de werkgroep hebben gezorgd voor meer belangstelling voor het aanleggen van akkerranden. De werkgroep organiseert jaarlijks informatieavonden en lezingen, organiseert de inkoop en de verdeling van de zaden. De leden van de werkgroep informeren en adviseren bij het inzaaien van de akkerranden en bloemenvelden. De laatste jaren hebben circa 150 grondgebruikers deelgenomen en zorgen zij er met elkaar voor dat er door de gehele gemeente akkerranden en bloemenvelden worden ingezaaid. Ook de gemeente zelf zaait verschillende wegbermen in met bloemenmengsels en er zijn bloembollen geplant, wat ook bijdraagt aan de biodiversiteit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant