DAKAR 2020SS6  Bernard Tenbrinke - Tom Colsoul
DAKAR 2020SS6 Bernard Tenbrinke - Tom Colsoul Foto: WILLY&NICK WEYENS

Bernhard ten Brinke kijkt tevreden terug op Dakar Rally

Achterhoek Auto

Van Zeddam naar Saudi-Arabië. Opnieuw nam de Achterhoekse coureur Bernhard ten Brinke als lid van het Toyota-fabriekscoureur deel aan de Dakar Rally. Bij het debuut van de zwaarste rally ter wereld in een nieuw werelddeel scoorde de Achterhoeker een uitstekende 7e plaats.

Bernhard ten Brinke tekende na twee weken rallysport in Saudi-Arabië voor een indrukwekkende palmares. Met zijn Belgische navigator Tom Colsoul kwam hij in zijn Toyota Hilux tot 10 top tien resultaten in 12 etappes, met als absolute uitblinkers twee keer de vierde plaats in het dagklassement. 

Twee indrukwekkende prestaties aangezien de succesvolle ondernemer in beide gevallen alleen drie Dakar-winnaars voor zich moest dulden: 13-voudig winnaar Stéphane Peterhansel uit Frankrijk, Toyota-teamgenoot Nasser Al-Attiyah (Qatar) en Carlos Sainz, de vader van F1-coureur Carlos junior, die uiteindelijk ook de Dakar Rally 2020 zou gaan winnen.

Bernhard ten Brinke en de andere autocoureurs maakten tijdens de rally van zo'n 7500 kilometer kennis met het ruige karakter van Saudi-Arabië. Ruige stenenpaden, die ook bij de Nederlander voor flink wat lekke banden zorgde, bloedsnelle zandpistes (met snelheden tot wel 180+ km/u), offroad paden en zeer gevaarlijke duinen.

In de Toyota met startnummer 307 reed Bernhard ten Brinke een strategische wedstrijd. Met verstand naar een goed dagresultaat om zo weer een goede startpositie te verwerven voor de volgende dag. Maar ook aanvallen om stappen te maken in het algemeen klassement, zoals in de 7e en 11e etappe. 

"De competitie is twee weken heel heftig geweest", kijkt de Achterhoekse Toyota-coureur terug. "Het evenaren van de zevende plaats uit 2015, toen ook al met Tom, voelt heel goed. Tom heeft opnieuw geweldig genavigeerd, de Hilux was fantastisch, waarbij het team van Toyota Gazoo Racing iedere dag weer een superauto voor ons klaar had staan. Ik kan nu al niet wachten tot de volgende Dakar!" (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant