Afbeelding

Toyota haalt nieuwe generatie waterstofauto naar Nederland

Achterhoek Auto

Toyota is één van de pioniers op gebied van hydrideauto's. Het Japanse merk heeft recent het doek afgetrokken van de tweede generatie Toyota Mirai. De Mirai is uitgerust met de modernste waterstoftechnologie en komt begin 2021 naar Nederland.

Toyota omarmt met deze sedan uit het hogere segment nog nadrukkelijker het rijden op waterstof. Hyundai is het andere automerk dat daadwerkelijk waterstofauto's levert op de Nederlandse markt.

De Mirai van de tweede generatie is voorzien van drie waterstoftanks: één grote en twee kleine. De nieuwste technieken zorgen voor een 30 procent grotere actieradius dan zijn voorganger. Het levert volgens Toyota een bereik op van ongeveer 650 kilometer, vergelijkbaar met die van een traditionele benzineauto. Tanken kost slechts vijf minuten en de enige uitstoot is water. 

Sinds het debuut zijn er wereldwijd ruim 10.000 exemplaren van de Mirai verkocht. In Nederland gaat de auto bijna 82.000 euro kosten en is volgens de Japanners meer dan een eco-vriendelijke auto. 'We streven het doel na een auto te maken die klanten het gevoel geeft dat ze er altijd in willen rijden', aldus Toyota.

Aanvankelijk had Toyota Nederland het voornemen om de Mirai al in 2020 in de showrooms te zetten, maar wacht daar nu toch mee tot 2021. Het nog beperkte netwerk van waterstoftankstations is één van de redenen voor de verlate lancering. Op de achtergrond is Toyota één van de aanjagers om het aantal waterstofpunten snel te laten groeien.

De teller van het aantal actieve waterstoftankstations staat sinds september vorig jaar op 4: Rhoon, Delfzijl, Helmond en nieuwkomer Arnhem. In ontwikkeling zijn waterstoftankpunten in stad Groningen, Den Haag, Roosendaal, Oosterhout en Amsterdam, terwijl ook in de provincie Drenthe binnen afzienbare tijd het tanken van waterstof mogelijk moet worden. Voor eind 2020 wordt ingezet op 17 stations. Bij onze Oosterburen moeten binnen twee jaar 130 tankstations actief zijn; dat zijn er nu 75. (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant