Afbeelding

Randbericht | Waardering

Algemeen Columns

Waardering

Iedereen vindt het prettig om te horen dat hij of zij als persoon wordt gewaardeerd. Ook is fijn om een enkele keer te vernemen dat je werkzaamheden in goede aarde vallen, al hoeft dat niet elke dag. Voor bedrijven en instellingen geldt hetzelfde. Het is beter om positief in het nieuws te komen dan negatief. Gelukkig zijn er voor iedereen talloze hulpmiddelen om de wereld te laten weten dat enige waardering gerechtvaardigd is.
We leven in een tijd, waarin bijna elke dag ergens een of meer prijzen uitgereikt. Het leidt tot waardevermindering van de waardering. Zeker als nagegaan wordt hoe veel van die prijzen tot stand komen. Vaak speelt de stem van het publiek een grote rol, maar als je dan leest hoeveel mensen er gestemd hebben, blijkt het aantal tegen te vallen. Als je enige representativiteit wilt hebben, eenvoudiger gezegd als je zeker wilt weten dat de keuze van de stemmers werkelijk de mening van een meerderheid vertegenwoordigt, dan moeten veel mensen stemmen. Meer dan bij veel uitverkiezingen gebeurt.
Een andere manier is om volgens een verantwoorde wetenschappelijke methode een onderzoek te laten doen. Dat kost uiteraard geld en dan kun je maar beter een enquête op een website zetten en sterk geloven dat de uitslag ervan ook maar iets over de werkelijkheid zegt. Zelfs van verkiezingen die met veel stemmen tot stand komen, denk aan iets als een Songfestival of een Televizierring, kun je je afvragen of er een terechte winnaar is. Dat soort stemmingen wordt vaak sterk door PR-acties en sentimenten beïnvloed.
Wat dan wel? Alleen nog maar prijzen, die uitgereikt worden door een deskundig jury? Dat heeft ook nadelen. De vraag blijft altijd weer hoe deskundig zo'n jury is en of de juiste deskundigen erin hebben gezeten. Ik ken geen juryprijs waar na afloop geen discussie is of de juiste persoon of instelling heeft gewonnen. Kortom, elke prijs moet je met een flinke korrel zout nemen. Uiteraard feliciteer ook ik wethouder Hans te Lindert van harte met zijn uitverkiezing tot beste bestuurder van een kleine gemeente, maar ik hoop wel dat hij de prijs de juiste waardering geeft. Vorig jaar won de burgemeester van Winterswijk de prijs, twee jaar daarvoor een wethouder uit Winterswijk, die ambtenaar in Aalten was. Aalten en Winterswijk zijn prachtige gemeenten, maar het is niet zo dat alleen hier topbestuurders zitten. Er zijn vele goede bestuurders van wie we vaak geen weet hebben. Sommigen blijven zelfs liever op de achtergrond.
Dat doe ik ook altijd. Daarom heb ik tot nu toe elke prijs en nominatie geweigerd. Daarom zeg ik nu ook: schaf die flauwekulprijzen af. Het scheelt een hoop tijd, die voor veel zinniger zaken ingezet kan worden. Daarom lijkt het mij beter om als u iemand of een organisatie of instelling waardeert, dat gewoon zegt. Als u de wethouders van Aalten prima bestuurders vindt, zeg het ze dan als u ze ontmoet. Of stuur ze een kaartje met een mooie tekst. Maar alleen als u het echt meent.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant