Dijkstraat groener en verkeersveiliger maken.Foto: Bernhard Harfsterkamp
Dijkstraat groener en verkeersveiliger maken.Foto: Bernhard Harfsterkamp

Project Vitaal centrum Aalten afgerond met visie voor Dijkstraat

Algemeen

Straat van station naar centrum krijgt een groener aanzien

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Ruim twee jaar geleden heeft de provincie Gelderland 99.325 euro ter beschikking gesteld voor het project "Vitaal centrum Aalten". Het geld was bestemd om samen met alle betrokkenen in een aantal winkelstraten die compacter (dat wilde zeggen minder winkels) en aantrekkelijker te maken. De gemeente Aalten stelde eveneens een bedrag van 99.325 ter beschikking. Met het afronden van een gebiedsvisie voor de Dijkstraat is het project afgerond.

Geen grote veranderingen
Met "Vitaal centrum Aalten" zijn drie aanloopgebieden van het centrum nader bekeken: de Kattenberg, de Hogestraat en omgeving en als laatste de Dijkstraat. In de Kattenberg leidde dit tot een andere invulling voor de voormalige Chinees en directe omgeving, die nog wel gerealiseerd moet worden. Opvallendste onderdeel uit het deelgebied de Hogestraat is de vergroting van de Albert Heijn en de verplaatsing van de bibliotheek. Voor de Dijkstraat leidden de gesprekken met alle betrokkenen niet tot grote veranderingen. Het gaat hierbij om de straat tussen het spoor en het kruispunt met de Admiraal de Ruyterstraat. Aan de ene kant van de Dijkstraat staan nog veel winkelpanden. Aan de andere kant van de straat ligt de woonwijk de Driessenshof, waarvoor nog weer een apart project samen met de Woonplaats loopt.

Straat veiliger maken
Van de aanwezige winkelpanden worden er nog maar weinig gebruikt voor detailhandel. In de panden waar die nu nog aanwezig is, zoals in de groentewinkel, kan deze functie blijven bestaan. Andere panden hebben inmiddels een gemengde functie, waarbij wonen met dienstverlenende activiteiten wordt gecombineerd. In de eindrapportage van het gebiedsproces wordt geconstateerd dat na een periode van leegstand en verpaupering er recent weer nieuwe bedrijvigheid is gekomen in de panden. Nieuwe bewoners en ondernemers knapten de panden weer op. De betrokkenen hebben geen grote wensen voor hun eigen panden uitgesproken. Het belangrijkste vinden ze dat hun straat groener wordt en verkeersveiliger. Daarvoor moet de snelheid van het autoverkeer beperkt worden en de kruising met de Admiraal de Ruyterstraat aangepakt worden. De gemeente heeft de bewoners toegezegd hiermee aan de slag te gaan.

Anne Frankvrijheidsboom
Een andere wens is het vergroenen van de straat. Aan de kant van de Driessenshof staan oude bomen en ligt veel groen, maar de andere kant is er een en al steen. Hierin zal de gemeente groenstroken realiseren met bomen, zonder dat het aantal parkeerplaatsen zal verminderen. De fietsstroken langs de straat worden breder en de rijbaan voor de auto's smaller, waardoor die langzamer zullen moeten rijden. Aan de rand van het gebied ligt tegenover de Chinees een "groengebiedje". Dat is eind oktober overgedragen aan de gemeente. Dat gebiedje oogde, vonden vele mensen, wat verwaarloosd. Dat wordt nu "netter" ingericht. In het kader van 75 jaar bevrijding zal hier een Anne Frankvrijheidsboom worden geplant. Dat is een kastanjeboom, die is opgekweekt uit de kastanjes van de kastanjeboom die in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam stond. Anne Frank schrijft daarover in haar dagboek. Een aantal jaren geleden moest deze kastanje gekapt worden, omdat die niet meer vitaal was. In het parkje wordt een prominente plek gecreëerd voor een van de nazaten van deze bijzondere kastanje. Daar kan die tot volle wasdom komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant