Voor de nieuwe historische films worden oude foto's gebruikt, misschien ook die van de theekoepel. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Voor de nieuwe historische films worden oude foto's gebruikt, misschien ook die van de theekoepel. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Met Toverfoto's het verleden doen herbeleven

Algemeen

Nieuw historisch project voor jong en oud

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Naar oude films over Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en de buurtschappen wordt graag gekeken. Ouderen herkennen beelden uit hun eigen verleden, kinderen en jongeren zien hoe hun woonplaats er ooit uitzag. Toch zijn er relatief weinig oude films beschikbaar. De films die er zijn, zijn al regelmatig bekeken door ouderen en kinderen op school. Daarom zal met het project Toverfoto's "nieuw" historisch bewegend materiaal gemaakt worden. De gemeente stelt vanuit het Naoberfonds 4.665 euro hiervoor beschikbaar.

Historische plekken te voorschijn toveren
Bij het project is Bert Lobeek uit Winterswijk betrokken. Hij is bekend van "Bertoveren". Met behulp van oude foto's laat hij de veranderingen van een oud gebouw of een plek over een bepaalde periode zie. Daarvoor heeft hij een techniek ontwikkeld, waardoor er "nieuwe" oude films ontstaan. Voor de gemeente Aalten zal hij op dezelfde manier drie films van een half uur maken. Elke film duurt een half uur en telkens zullen er tien historische plekken te voorschijn worden getoverd. De oude foto's en ansichten, die hiervoor worden gebruikt, komen uit de collectie van Leo van der Linde. De toelichting op de beelden wordt met een voice over van Jos Wessels en Hans de Graaf ingesproken. Gekozen is voor een lengte van een half uur, omdat uit ervaring blijkt dat deze lengte aangenaam is voor ouderen. Ook is een film van deze lengte gemakkelijk in te passen is een les.

Weinig oude filmbeelden, veel oude foto's en ansichten
Het produceren van de eerste drie films is een pilot. Als die succesvol verloopt hopen de initiafnemers, naast de hierboven genoemden ook Talentverbinder Richard Jongetjes, nieuwe Toverfilmpjes te kunnen realiseren met financiële bijdragen van het bedrijfsleven. De drie films worden gratis ter beschikking gesteld aan scholen, jongeren, ouderen in verzorgingstehuizen en aan oud-Aaltenaren in het buitenland. Daarvoor zal ook een speciaal YouTube-kanaal ingericht worden. "Met wiskundige formules is met oud fotomateriaal het oude weer exact "in te toveren" op de plek waar het ooit stond", schrijven de initiafnemers in hun aanvraag. "Stelt u zich dit filmisch voor met een voice over die dit allemaal met achtergrondinformatie koppelt. Fantastisch toch?! En dat is het fraaie, er zijn weinig oude filmbeelden maar wel zeer veel foto's en ansichten in omloop."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit