Vijftien jaar

Er zullen weinig van onze inwoners bij stil gestaan hebben, maar afgelopen 1 januari werd onze 'nieuwe' gemeente vijftien jaar oud. Vijftien jaar, een hele puber, op weg naar volwassenheid. De zwangerschap was moeizaam, de geboorte zwaar, de peuter leerde met veel vallen en opstaan lopen maar langzaamaan groeit de boreling uit tot een mooie kerel. Of mooie meid, wat u wil. Een prachtige, diverse gemeente waar we trots op mogen zijn. Zeker niet het paradijs, maar het komt toch wel een eindje in de richting. Wat heet, we mogen tevreden zijn met onze levensomstandigheden, met onze gemeenschap, dankbaar zelfs.
We hebben in de dit jaar vijftigjarige VVNF de grootste oranjevereniging van het land. 't Dorpshuus in IJzerlo werd verkozen tot Dorpshuis van het jaar. Met de Koppelkerk, Hotel Sint Bernardus en mogelijk nog een Boekenkerk krijgt de Heerlijckheid Bredevoort steeds meer smoel. De Farm & Country Fair zorgt al 25 jaar voor ontmoetingen tussen boer en burger, stedeling en plattelander. Sjoksfestival, DinxperWick Swingt en Bredevoort Schittert zijn vaste waarden geworden. Met AZSV hebben we een top-amateurvereniging die aan de weg timmert. De complexen van Sportpark Zuid en FC Dinxperlo mogen er zijn, net als veel van onze schoolgebouwen. De bekroonde akkerrandenaanpak geeft het landschap kleur maar ook voedsel en een schuilplaats voor onze fauna. Het Nationaal Onderduikmuseum en het Grenslandmuseum zetten zichzelf steeds beter op de kaart met ook steeds meer bezoekers. En werken daarbij ook steeds meer samen. En dan zijn er nog de vele mooie muziek-, theater-, buurt- en sportverenigingen en niet te vergeten onze kerken. En persoonlijk ben ik erg trots op wat er allemaal op de rol staat voor 75 jaar samen vrijheid vieren. Zoveel partijen uit de hele gemeente die samenwerken, over de grens van werksoort, dorp en zelfs land heen, heel bijzonder.
De laatste maanden kwam ook onze gemeente zelf geregeld positief in het nieuws. In de Nationale Duurzaamheidsmonitor stonden we bij het thema Afval landelijk op de vijfde plek en bij Veiligheid op de achtste. Onze tarieven voor de afvalstoffenheffing zijn ook nog eens de laagste van de Achterhoek. De Figulus-aanpak van de Cultuurverbinders won een landelijke Transformatieprijs. En Talentenverbinder Richard Jongetjes werd genomineerd voor een landelijke prijs voor de buurtsportcoach van het jaar. En tijdens de Nieuwjaarsreceptie kon ik nog melden dat wethouder Hans te Lindert is genomineerd voor de prijs van Beste Bestuurder van een kleine gemeente.
We zijn als gemeente niet perfect, er valt genoeg aan ons en ons werk te verbeteren, maar we staan met 230 betrokken medewerkers voor u klaar onder het motto Daadkrachtig, Duurzaam en Dichtbij.
Als burgers, ondernemers en overheid vormen we samen een warme gemeenschap, waaraan een ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid een bijdrage levert. Als we onze krachten en kwaliteiten bundelen zijn we als gemeente tot veel in staat, dat laat bovenstaande opsomming wel zien. Bedankt voor (jo)uw bijdrage daaraan, samen d'ran!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden