Grensoverschrijdende cursus levensverhaal schrijven in kader van 75 jaar Vrede en Vrijheid

Van links af Minouk Woltering (bieb Achterhoekse Poort, Christa Hackfort en Melanie Tenhumberg (bieb Suderwick), Docente Anna Schimmel, wethouder Thomas Waschki en Annet Wamelink (bieb Achterhoekse Poort). Foto: Lydia ter Welle
Van links af Minouk Woltering (bieb Achterhoekse Poort, Christa Hackfort en Melanie Tenhumberg (bieb Suderwick), Docente Anna Schimmel, wethouder Thomas Waschki en Annet Wamelink (bieb Achterhoekse Poort). Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

AALTEN/SUDERWICK - In 2020 vieren we in de grensstreek samen 75 jaar vrijheid. Ter gelegenheid hiervan slaan de Bibliothek Suderwick en de Bibliotheek Achterhoekse Poort de handen ineen en organiseren een vierdelige cursus biografie schrijven aan beide kanten van de grens. Zo willen ze voorkomen dat de verhalen van toen verloren gaan. De cursus is bedoeld voor ouderen die hun verhaal willen opschrijven, maar ook jongeren die de verhalen van hun ouders of grootouders hebben gehoord en ze op willen schrijven, kunnen meedoen.

Cultuurwethouder van Bocholt Thomas Waschki weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat die verhalen bewaard blijven. "Mijn vader maakte als achtjarig jongetje de vlucht vanuit Oost-Pruisen via Denemarken naar Osnabrück mee, en heeft later zijn ervaringen opgeschreven. Daarvan is een boekje gemaakt, dat we in onze familie koesteren en bewaren. Want het verhaal van mijn vader, over het 'nergens welkom zijn', over dood en verdriet, over een verblijf in een kamp in Denemarken, maakt de oorlog tastbaar. Het maakt dat je weet dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Daarom moeten die verhalen bewaard blijven, en daarom ondersteunt de Stadt Bocholt die project van harte."

De meeste mensen hebben wel een familielid dat betrokken is geweest bij de Tweede Wereldoorlog. Veel verhalen zijn er al verteld, veel boeken geschreven, veel herinneringen vastgelegd. Maar nog steeds zijn er mensen die verzuchten dat ze de verhalen van hun overleden vader, oma of buurman op hadden moeten schrijven. Nu weten ze niet meer precies hoe de verhalen gingen en is er niemand meer om het aan te vragen. Het komt ook voor dat mensen aan het eind van hun leven besluiten om het zwijgen over de oorlog te doorbreken en plotseling vertellen waaròm ze hebben gezwegen, dat ze verdriet en pijn bewust diep hadden weggestopt. Niet alleen pijnlijke herinneringen komen plotseling naar boven. Er zijn ook mensen op leeftijd, soms met een afnemend kortetermijngeheugen, die zich nog helder herinneren hoeveel plezier ze als kind in de oorlog hebben gehad, of bij het bevrijdingsfeest en de periode vlak erna. Ze herinneren zich hoe de smaak was van Canadese chocolade, van suiker of de eerste sinaasappel en ze weten de eerste woorden van de bovenmeester nog toen ze weer naar school gingen.

Er liggen nog duizenden herinneringen opgeslagen in de hoofden van mensen. Herinneringen die te waardevol zijn om in de vergetelheid te raken. Daarom komt Neerlandicus en docent Nederlands Anna Schimmel een vierdelige cursus biografie schrijven geven in zowel de Bibliotheek Aalten als de Bibliothek Suderwick. Indien nodig doet ze dit op beide plekken in zowel het Nederlands als het Duits. Anna Schimmel: "Ik hoop mensen te stimuleren bij het vastleggen van hun verhalen over het verlangen naar de vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zelf en de tijd erna. Ik laat voorbeelden zien, geef schrijftips en geef advies op het gebied van de vorm en de opzet, over mogelijke foto's of illustraties. Het moet echt hun verhaal worden; ik ben er om hen te helpen het op schrift te stellen."

De verhalen die voortvloeien uit deze cursus, worden gebundeld en gedrukt. Op deze manier ontstaat er een mooi naslagwerk dat iedere deelnemer mee naar huis mag nemen en waarvan ook enkele exemplaren zullen worden bewaard in de Bibliothek Suderwick, de Bibliotheek Aalten, de Bibliotheek Dinxperlo en het Nationaal Onderduikmuseum.

Aanmelden
Anna Schimmel is op woensdag 29 januari, 12 februari, 26 februari en 11 maart van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliothek Suderwick. In de Bibliotheek Aalten kan men op dinsdagavond terecht, en wel op 28 januari, 11 februari, 25 februari en 10 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Onderdeel van de cursus is een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De kosten voor deze vierdelige cursus zijn twintig euro. Dit is inclusief een exemplaar van de gebundelde verhalen en een bezoek aan het museum. Inschrijven kan via www.achterhoeksepoort.nl. Telefonisch aanmelden kan ook: het Servicebureau van de Bibliotheek Achterhoekse Poort is te bereiken op +31 (0)88-0062929. En langskomen in de Bibliotheek mag natuurlijk ook.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden