Een scène uit de film. Foto: PR
Een scène uit de film. Foto: PR

Filmtheater Schiller vertoont 'Capharnaüm'

Algemeen

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont 'Capharnaüm' (drama 2018) op donderdag 23 januari om 20.00 uur, entree 7,50 euro.

'Warboel' zou de vriendelijke vertaling zijn voor de betekenis die het woord 'capharnaüm' in het Frans heeft. 'Klerezooi' is waarschijnlijk meer op zijn plaats voor het leven van de jonge Zain, dat centraal staat. Het is een hartbrekend overlevingsverhaal van een Libanees straatkind dat zijn ouders verantwoordelijk stelt voor zijn armoedige bestaan op straat in de achterbuurten van Beiroet.

"Waarom wil je je ouders aanklagen?" vraagt de rechter aan de twaalfjarige Zain. "Omdat ze me op de wereld hebben gezet", luidt het antwoord van het jochie. Het is een behoorlijk bizar begin van Capharnaüm, winnaar van de Grand Jury Prize van het filmfestival van Cannes. De film laat zich kenmerken als een bizar, maar opvallend en bij vlagen intens drama over de keiharde samenleving waarin sommige mensen leven.
De twaalfjarige Zain is bepaald niet in de makkelijkste omstandigheden opgegroeid. Hij leeft samen met zijn grote gezin in een paar slecht onderhouden en smerige kamers bij een oudere man. Als zijn ouders besluiten zijn elfjarige zusje aan die man uit te huwelijken, is de maat voor Zain vol. Hij is het leven beu, loopt weg van huis en zoekt naar een minder moeilijk leven. Uiteindelijk vindt hij dat bij de Ethiopische immigrant Rahil. Maar echt veel makkelijker is het niet. Rahil heeft haar eenjarige zoon Yonas om voor te zorgen en spaart geld om een nieuwe ID-kaart te kunnen kopen. Maar op een dag komt Rahil niet thuis van haar werk en staat Zain er weer alleen voor. Ditmaal met een babybroertje voor wie hij moet proberen te zorgen. Daarmee is het leven eigenlijk nog moeilijker dan eerst en moet Zain nieuwe manieren vinden om te kunnen overleven.

Wie verzekerd wil zijn van een zitplaats, koopt vooraf kaarten tijdens de openingstijden van de oerkroeg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant