Schrijfactie Amnesty

AALTEN - Amnesty Oost Gelre/Aalten zet zich door middel van schrijfacties in voor jonge Russische activisten die zes jaar cel kregen.

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.

Verzonnen aanklachten
Een derde man,Viacheslav Shashmin, werd op 5 november 2017 ook gearresteerd, op enige afstand van het overheidsgebouw. Hij beweert Sidorov en Mordasov niet te kennen en niet te hebben deelgenomen aan hun vreedzaam protest. Toch kreeg hij een voorwaardelijke straf van 3 jaar opgelegd omdat hij volgens de rechter zou hebben willen deelnemen aan massarellen.

Marteling
Yan Sidorov en Vladislav Mordasov zeggen tijdens hun voorarrest te zijn gemarteld. Zij moesten bekennen dat ze van plan waren een gewelddadig protest te organiseren. Tijdens de hoorzitting weigerde een derde van de getuigen hun eerdere getuigenis te bevestigen, omdat ze deze onder dwang zouden hebben afgelegd.

Amnesty zegt: "Met één handtekening kunt u al bijdragen aan een betere wereld. Zet uw handtekening onder de petitie die ligt in de bibliotheek in Aalten, of wordt schrijfabonnee. Voor meer informatie over onder andere de schrijfactie kunt u contact opnemen met Amnesty Aalten/ Oost Gelre: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden