Drie jonge vrouwen uit het orkest zingen tijdens Blue Lake Proms repertoire van The Andrews Sisters. Foto: Josée Gruwel
Drie jonge vrouwen uit het orkest zingen tijdens Blue Lake Proms repertoire van The Andrews Sisters. Foto: Josée Gruwel

Heel bijzondere editie Blue Lake Proms

Algemeen

Fanfareorkest Psalm 150 neemt het publiek mee naar Dinxperlo in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de Schotten

Door Josée Gruwel

DINXPERLO – Het A-orkest van Psalm 150, onder leiding van Tijmen Botma, maakt zich op voor de volgende Blue Lake Proms, op zaterdag 22 en zondag 23 februari. Het concert, met als subtitel 'Sound of Freedom', staat in het teken van 75 jaar vrijheid. In Sportcentrum Het Blauwe Meer gaan muziek en Dinxperlose geschiedenis dan hand in hand en wordt het publiek ondergedompeld in een totaalbelevenis van muziek, authentieke oorlogsverhalen en historische beelden uit Dinxperlo. Ook bij het familieconcert 'Geluksvogel', dat de jeugd van Fanfareorkest Psalm 150 op zaterdagmiddag 22 februari presenteert op dezelfde locatie, zorgt de combinatie van waargebeurd verhaal, beeld en muziek voor een onvergetelijke voorstelling.

Inhoud en kwaliteit
Het A-orkest van Psalm 150, spelend in de concertafdeling, behoort al zo'n dertig jaar tot de top van de Nederlandse fanfareorkesten en heeft daardoor in de fanfarewereld naamsbekendheid verworven. "Maar we willen ook in Dinxperlo laten zien wat we kunnen, en dan op een super goede manier", vertelt organisator Gerard Boland van Blue Lake Proms.
Met dat idee ontstond zeven jaar geleden Starlight, bestaande uit concerten waarbij samengewerkt werd met een projectkoor. Na de samenwerking bedacht Boland een nieuwe naam: Blue Lake Proms. "De insteek is hetzelfde als bij de Night of the Proms: laagdrempelig, publieksvriendelijk, met herkenbare en aansprekende muziek die in ons geval een mix is van goede fanfaremuziek en populaire muziek, uitgevoerd door het A-orkest en met medewerking van plaatselijke en regionale talenten. Het geheel moet inhoud hebben en kwaliteit. Het concert moet ergens over gaan, en de organisatie moet staan als een huis!"

'Het gaat erom

dat je mensen

op een mooie

manier kunt

raken'


Met die uitgangspunten werd anderhalf jaar geleden begonnen met de voorbereiding van 'Sound of Freedom', waarbij het gaat over oorlog en bevrijding in Dinxperlo. Dinxperlo, voor de oorlog al een toevluchtsoord voor joden uit Duitsland. Dinxperlo, dat voor de geallieerden fungeerde als doorvoerroute naar het noorden, waarbij dagenlang tanks over de twee bruggen over de Aa-Strang reden. Dinxperlo, dat in 1945 zwaar onder vuur lag, waarbij veel oude gebouwen werden verwoest. Dinxperlo, in de oorlog gescheiden van tweelingdorp Suderwick door een hek van prikkeldraad. Welke persoonlijke verhalen van destijds worden er nog gekend over het dorp, over Suderwick en ook over De Heurne? Welke authentieke beelden zijn er nog? Welke emoties gaan daarmee gepaard? Boland: "Het gaat erom dat we mensen met dit concert op een mooie manier kunnen raken."

Drie kanjers
Om het programma vorm te geven werd voor de derde keer de samenwerking aangegaan met Rocco Ostermann. Ostermann, woonachtig in Arnhem, werd in 1966 geboren in Dinxperlo en groeide er op. Hij is zanger, gitarist en auteur, houdt van eigen muziek maken en verhalen vertellen en is bekend van bands als Magic Fish, Shaking Godspeed en Donnerwetter.
Boland: "Ostermann schreef voor het concert de verbindende teksten en twee unieke nummers die door Gerben Kruisselbrink zijn gearrangeerd: 'De Bom', over zijn familiegeschiedenis, en 'De Tank', over de laatste Duitse tank, die in Dinxperlo na de oorlog tot leven kwam. Op 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel en 'Laat me' van Ramses Shaffy heeft Ostermann eigen teksten gemaakt in het dialect."
Bijzonder is de deelname van Niels Gooijer. In 2015 speelde hij de hoofdrol in de muzical 'Soldaat van Oranje'.
Zangeres Laura van Kaam completeert het trio. De 21-jarige Dinxperlose won in 2013 The Voice Kids en werkte eerder succesvol samen met Fanfareorkest Psalm 150.

Programma
Voor de pauze zijn oorlog en bevrijding, bezinning en hoop de rode draad in muziek, tekst en beeld. In allerlei samenstellingen treden orkest, solisten en een combo op en maken indrukwekkende verhalen en dito beelden de sfeer van toen tastbaar. Uitgevoerd worden onder andere de complete uitvoering van 'D-Day' (Alex Poelman), 'Theme from Schindlers List' (Jan de Haan), 'Sound of Silence' (Simon & Garfunkel), 'Song of Hope' (Peter Meechan) en nummers uit 'Soldaat van Oranje'. En natuurlijk ontbreekt 'A Highland Carol' niet, het lied van de Schotse doedelzakspeler.

Boland: "Na de pauze vormt de muziek van toen naar nu de rode draad. Dan klinken onder andere nummers van The Andrews Sisters, gezongen door drie jonge vrouwen uit het orkest, en Elvis, gespeeld door Ostermann. Het oudste lid van het orkest zingt met zijn kleindochter 'Ik zou wel eens willen weten', het lied dat bekend werd door Jules de Corte."
Het orkest laat swingend de Dutch Rock Medley horen, legt alle gevoel in 'Berceuse from Jocelyn' van Benjamin Godard en inspireert vier optredende rappers bij de Blue Lake Rap. Deze vier zijn door talentverbinder Richard Jongetjes geselecteerd naar aanleiding van een workshop rappen over 75 jaar vrijheid, dit alles in het kader van een project door Christelijk College Schaersvoorde en Bibliotheek Aalten. 'Ken je mij' van Trijntje Oosterhuis klinkt, en 'I will always love you' van Whitney Houston. 'Als wij niets doen' uit 'Soldaat van Oranje' vormt de apotheose.
Boland: "Met het programma willen we ook heel graag tieners en ouderen bereiken. Tieners om een stukje plaatselijke geschiedenis op het netvlies te krijgen en ouderen om herinneringen op te halen. Voor het concert op zondag bieden we senioren die moeite hebben om vervoer te regelen de mogelijkheid om opgehaald en thuisgebracht te worden. Zij kunnen zich hiervoor opgeven via elleswesterveld@gmail.com."
Tijdens het concert zorgen grote beeldschermen ervoor dat iedereen in het publiek alles op het podium kan volgen.

'We willen

je het gevoel

geven dat je

in de

schouwburg zit'


'Geluksvogel'
Het familieconcert, gegeven door de jeugd van Fanfareorkest Psalm 150 onder leiding van Gido van Schijndel, heet 'Geluksvogel'. Hierbij wordt door middel van afwisselende muziek, toneel, zang en dans – met medewerking van Jeugdkoor Anteverta en Dansschool DanzArte – het Achterhoekse onderduikverhaal verteld van de kleine Joop Levy, die door zijn dapperheid de Tweede Wereldoorlog overleefde. Het verhaal komt uit de collectie van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Bij het concert hoort het publiek de stem van Joop Levy, die zelf de voice-over insprak.
Blue Lake Proms: op zaterdag 22 februari om 20.00 uur en zondag 23 februari om 16.00 uur in Sportcentrum Het Blauwe Meer, Helmkamp 17, Dinxperlo. Kaarten kosten 15 euro en zijn te verkrijgen bij de servicebalie van Jumbo Arentz in Dinxperlo, via www.psalm150.nl en bij de leden.
Voor het familieconcert 'Geluksvogel', op zaterdag 22 februari om 16.00 uur op dezelfde locatie, kosten kaarten 5 euro en op vertoon van Blue Lake Promskaart 2 euro 50. De kaarten zijn te koop bij de leden van Psalm 150 en aan de zaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant