Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje Landstraat, Bredevoort

Algemeen

BREDEVOORT - Via Ad te Bovelt, oud-inwoner uit Bredevoort, in de kerstperiode op vakantie in Bredevoort, kwam een leuke reactie op het zoekplaatje van de Landstraat in Bredevoort.

Ad schreef het volgende: "Mijn vrouw en ik zijn vanuit Rotterdam-Overschie even een paar dagen in Bredevoort, dat wil zeggen op de Buitenhof aan de Bolwerkweg 4. Mijn broer Wim wees me op het jongste zoekplaatje in Aalten Vooruit.
Bekend terrein voor mij als zoon van Gerrit te Boveldt. Hij was tot 1961 bakker op Landstraat 5. Hij deed toen de zaak over aan Arnold Stronks uit Dinxperlo. Zijn vrouw Jo Stronks-Grievink was bij ons winkelmeisje omstreeks 1950. Mijn vader was tevens kassier van de Coop Raiffeisenbank (Boerenleenbank) op Landstraat 5A, maar het grootste deel van de werkzaamheden liet hij daar over aan Jan Elferink, plaatsvervangend kassier. De Boerenleenbank verhuisde in 1964 naar nieuwbouw op Markt 8 met Elferink als directeur. Op dit adres zit nu de VVV van Bredevoort.
Gerrit te Boveldt vertrok begin 1966 met zijn resterend gezin (van de negen kinderen waren er inmiddels zes het huis uit) naar de Buitenhof aan de Bolwerkweg 4 en ruilde zo van woonadres met Jan en Dina Neerhof die boven de voormalige Boerenleenbank gingen wonen. De benedenruimte van Landstraat 5A werd toen helemaal uitgebroken zodat Daatje Rijks van de overkant hier haar manufacturenwinkel naar toe kon verplaatsen en deze ook kon verrijken met een afdeling dameskleding. Haar broer Jan bleef op Landstraat 8 gevestigd met zijn zaak gericht op woninginrichting.
Daatje Rijks sloot de winkel alweer in 1974 om te verhuizen naar Aalten waar zij aan de Kostersbulte een betere locatie vond voor haar Colinemode. De winkel werd daarna heringericht tot benedenwoning. Jan en Dina Neerhof verhuisden in 1978 naar St Bernardus op 't Zand. Nu bewoont Jan Stronks het pand Landstraat 5A.
Zijn vader Arnold Stronks beëindigde de bakkerij op Landstraat 5 in 1978, 116 jaar nadat mijn overgrootvader Gert te Boveldt er ter plekke mee was begonnen. Nu wonen daar sinds 1984 Wim en Annie te Boveldt in onherkenbaar veranderde omstandigheden.
Het pand Landstraat 5 stamt uit 1940 en dat van Landstraat 5A uit 1934. De voormalige panden staken even ver naar voren als dat op de hoek van de Markt (Taken).
De getoonde foto dateert van omstreeks 1970."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit