Afbeelding

Uitvinding van IBM: krachtige kobaltloze batterij

Achterhoek Auto

ICT-bedrijf IBM heeft een batterij ontwikkeld zonder kobalt en nikkel te gebruiken. Het nieuwe type batterij is bovendien sterker dan de huidige lithium-ion technologie. Dit kan een doorbraak zijn voor de toekomstige elektrische auto's.

De batterij van IBM heeft een kobalt- en nikkelvrije kathode en een veilig vloeibare elektrolyt met een hoog vlampunt. Een combinatie waarmee tot nu toe geen accu werd geproduceerd. De eerst laboratoriumtests zijn positief. In ieder geval is gebleken dat de kans op kortsluiting en daarmee op ontvlambaarheid veel kleiner is. En die kans op kortsluiting is een groot nadeel van de huidige lithium-ion batterijen. 

Omdat kostbare grondstoffen kobalt en nikkel niet nodig zijn, is de IBM-batterij een stuk goedkoper om te produceren. IBM gebruikt grondstoffen uit zeewater. Daarnaast is de accu ook nog eens veel krachtiger dan de krachtigste lithium-ion-accu: een vermogensdichtheid van 10.000 W/L is al mogelijk en dit kan nog verder verbeteren. Ook laden gaat snel: IBM stelt dat binnen 5 minuten haar accu is opgeladen naar 80%. (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant