Afbeelding

Dichterbij | Kwetsbaar

Algemeen Columns

Kwetsbaar

Onlangs werd Amerikaans parlementslid Elijah Cummings begraven. Tijdens de afscheidsdienst sprak Obama: "There's nothing weak about kindness and compassion. There's nothing weak about looking out for others. There's nothing weak about being honorable. You're not a sucker to have integrity and to treat others with respect." Je bent niet zwak als je jezelf laat leiden door medeleven met je medemensen, je bent geen zwakkeling als je met vriendelijkheid, aandacht en respect voor anderen door het leven gaat. Mooie woorden van Obama. Maar ook bijzonder dat hij dit zegt, want blijkbaar spreekt dat niet vanzelf in onze tijd. Of overdrijft hij?

Ik vermoed van niet. We leven in een wereld waarin velen de schijn ophouden bijzonder en succesvol te zijn. Uitvergroot in een comedy als Schone schijn kunnen we schaterlachen om de opgeblazen Hyacinth Bucket en haar zuchtende maar altijd toegevende echtgenoot George. Als we eerlijk zijn herkennen we er veel van in het dagelijkse leven om ons heen. En als we héél héél eerlijk zijn ook in ons eigen leven. Daar ligt denk ik ook het succes van deze comedy, het is zo herkenbaar.
Onszelf beter voordoen dan we zijn, sterker, stoerder, mooier, aardiger, echter, sexyer, rijker en succesvoller. Wie doet er niet aan mee, op zijn tijd? We worden de hele dag bestookt met reclameboodschappen van alle mogelijke bedrijven. Producten en diensten die ons beloven een mooier, opwindender en succesvoller leven te zullen leiden, meer aanzien te krijgen, enzovoorts. Waar komt die behoefte, die drang uit voort?
Ik denk dat we allemaal ten diepste hunkeren naar aandacht, waardering, respect en liefde. En daarin zijn we kwetsbaarder dan we durven toegeven. Al het andere doet er uiteindelijk niet toe. Dit zijn de dingen die ons gelukkig maken, die ons doen groeien en bloeien. We verbergen onze kwetsbaarheid, overschreeuwen onszelf en dat levert heel wat stress op. Kwetsbaarheid is de essentie van ons bestaan. Durven we onszelf kwetsbaar op te stellen en hebben we oog voor de ander in zijn kwetsbaarheid? Misschien een idee voor Oudejaarsavond of tijdens het kerstdiner, gewoon elkaar eens te bevragen 'Hoe gaat het nou echt met je?'.
Voor mij persoonlijk is dat ook de kern van het Kerstfeest dat we binnenkort weer vieren. God die kwetsbaar in een Kind naar ons toekomt en zo Zijn liefde voor ons toont. Buitengewoon kwetsbaar en niet van deze wereld, maar al 2000 jaar o zo krachtig.

Ik wens u allen een mooi Kerstfeest toe en alle goeds voor 2020. En welkom bij onze nieuwjaarsreceptie op maandag 6 januari van 19.00 tot 21.00 uur in het Kulturhus in Dinxperlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant