Het klimaat grensoverschrijdend aanpakken, dat was het onderwerp van de conferentie. Foto: PR
Het klimaat grensoverschrijdend aanpakken, dat was het onderwerp van de conferentie. Foto: PR

Klimaatadaptatie grensoverschrijdend oppakken

Algemeen

Nederlands-Duitse regio-conferentie in Bocholt (D)

ACHTERHOEK/BOCHOLT - Het klimaat houdt niet op bij de landsgrenzen, daarom vond eind november in Bocholt een Duits-Nederlandse regioconferentie over klimaatadaptatie plaats. Ongeveer 100 deelnemers uit Duitsland en Nederland maakten van de gelegenheid gebruik om uit te wisselen over klimaattrends, wettelijke kadervoorwaarden en concrete maatregelen aan beide zijden van de grens. Het evenement werd georganiseerd door het grensoverschrijdend platform voor regionaal waterbeheer.

Klimaatverandering is momenteel op ieders lippen: Niet in de laatste plaats door de hete en droge zomers van 2018 en 2019, blijft de vraag terugkeren - ook in onze regio - hoe om te gaan met de toenemende gevolgen van de klimaatverandering, met name droogte en waterschaarste? Welke maatregelen kunnen worden genomen om de watervoorziening voor mens en milieu in de toekomst te waarborgen?
Deze vragen vormden de aanleiding voor een Duits-Nederlandse regionale conferentie over klimaatadaptatie: watervoorziening en schaarste in het landelijke gebied op 27 november in Bocholt (Kreis Borken). Met ongeveer 100 Duitse en Nederlandse deelnemers uit waterbeheer, natuurbehoud, drinkwatervoorziening, landbouw en wetenschap werd het evenement goed bezocht en laat het belang van het onderwerp zien.

Tijdens de bijeenkomst werd het thema watervoorziening in onze regio vanuit verschillende invalshoeken bekeken. In de ochtend spraken verschillende vertegenwoordigers van de Duitse en Nederlandse autoriteiten, zoals het Ministerie van Milieu NRW en lokale waterschappen. De focus lag op de vraag welke klimaatscenario's er op dit moment voor de grensregio gemaakt kunnen worden. Vervolgens werden de verschillende wettelijke kadervoorwaarden voor wateronttrekking in Duitsland en Nederland toegelicht. Ten slotte werden concrete praktijkvoorbeelden gepresenteerd om zich voor te bereiden op perioden van droogte. In het middagprogramma gingen de deelnemers in kleine groepjes met veel energie aan de slag om samen na te denken over benaderingen voor grensoverschrijdende strategieën en maatregelen voor de watervoorziening. Onder andere de vraag hoe natuurgebieden, zoals het Zwillbrocker Venn met zijn bekende flamingo's, in de toekomst nat gehouden kunnen worden om dit unieke rustplek in stand te houden, werd in overweging genomen. In een andere groep werden concrete financieringsmogelijkheden en vormen van samenwerking voor grensoverschrijdende maatregelen besproken.

De regioconferentie werd georganiseerd door het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) en is een bijeenkomst in een reeks Duits-Nederlandse kennisuitwisselingen binnen de watersector. In het platform zetten de Kreise Borken, Steinfurt, Grafschaft Bentheim en de Waterschappen Vechtstromen en Rijn en IJssel zich in voor een efficiënt en effectief grensoverschrijdend waterbeheer. De belangrijkste onderwerpen van de samenwerking in het platform zijn onder andere: hoogwaterveiligheid, waterkwaliteit, grondwaterbeheer.

Klimaat, en water, laten zich niet tegenhouden door de grens. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant