De Oude Helenakerk, waar de verborgen grafkelder werd aangetroffen. Foto: PR
De Oude Helenakerk, waar de verborgen grafkelder werd aangetroffen. Foto: PR (Foto: )

Geheime grafkelder Oude Helenakerk te bezichtigen tijdens Adventsmanifestatie

AALTEN - Bezoekers van de Adventsmanifestatie in het centrum van Aalten kunnen op zaterdag 14 december zich laven aan winterse lekkernijen bij een van de vele kraampjes. Ze mogen echter de publiekstrekker van dit jaar niet missen: een bezoekje aan de replica van de geheime grafkelder van de Oude Helenakerk in de kerktuin, bij de kerk.

Deze replica zal eenmalig te bezichtigen zijn tijdens de jaarlijkse adventsmanifestatie op zaterdag 14 december. Muzikale presentaties en kunst van plaatselijke schilders en beeldhouwers luisteren een bezoek aan de Oude Helenakerk op. Alle opbrengsten van de adventsmanifestatie en de donaties voor het bezoek aan de grafkelder komen ten goede aan het Restauratiefonds van de Oude Helenakerk.

Het is bouwondernemer Henk Heijnen gelukt een replica te maken van de grafkelder die onder het Koor in de kerk ligt. Als bevoegd uitvoerend meester-timmerman is hij iedere werkdag aanwezig geweest tijdens de restauratie van de kerk in 1973 en ontdekte de grafkelder. Alles wat hij heeft gezien heeft hij direct na de ontdekking gedocumenteerd. Recent speurwerk naar het verscholen erfgoed, onder andere de ingekerfde initialen in de grafkelder, heeft hem in contact gebracht met onder anderen de stadsarchivaris van Bocholt, Herbert Welling. Wie liggen er eigenlijk in de grafkelder begraven? Welling zocht het uit en bundelde zijn bevindingen in een brochure die te koop is tijdens de adventsmanifestatie in gebouw Elim, naast de Oude Helenakerk.
Men kan in gebouw Elim ook nader kennis maken met de adellijke familie Hambroick-Weleveld aan de hand van twee bruiklenen van de Gemeente Zwolle: speciaal voor de presentatie werden twee schilderijen uit 1727 beschikbaar gesteld van baron Lambert Joost van Hambroick en zijn vrouw Mechteld Anna Bentinck van Diepenheim. Ontdek wat deze adellijke familie met de Oude Helenakerk te maken heeft.

Filmmaker Thad van Eijck legde het speurwerk van Heijnen en de bouw van de replica vast in de film 'Verscholen erfgoed in beeld'. De film is tevens te zien in gebouw Elim op 14 december. Hiermee komt een eeuwenoude geschiedenis weer tot leven.

De grafkelder en de Oude Helenakerk en de film in gebouw Elim zijn op zaterdag 14 december te bekijken van 10.00 tot 16.00 uur.


www.restauratiefondsaalten.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden