De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR
De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR

Geruchten over afstoten van afdelingen van het SKB bevestigd

Algemeen

WINTERSWIJK – Donderdagavond werden geruchten dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix diverse afdelingen zal verliezen bevestigd. Het gaat om de afdeling intensive care, de afdeling verloskunde en de kinderafdeling. 

Door Lydia ter Welle en Bernhard Harfsterkamp

In de vergadering van de gemeenteraad van Winterswijk vertelde wethouder Elvira Schepers dat zij contact heeft gehad met de raad van bestuur van de SANTIZ-ziekenhuizen.  Bevestigd werd dat er een voorgenomen besluit is om de drie afdelingen in het SKB te sluiten. Een definitief besluit hierover wordt genomen in februari. Het is reden voor ernstige zorgen bij de wethouder. Maandag 2 december hebben de college's van B en W van de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een overleg met de raad van bestuur. De gemeenteraadsleden noemden het voornemen een slechte zaak en zorgwekkend en zeiden geschrokken te zijn. Ze stelden vragen en hadden er nog veel meer willen stellen.  De wethouder reageerde dat ze er nog geen antwoord op kon geven. "Als u vragen heeft richting de raad van bestuur kunt u ze naar mij mailen en zal ik ze stellen. We doen alles wat in onze macht ligt om een volwaardig ziekenhuis te behouden."

Voor maandag 2 december stonden personeelsbijeenkomsten gepland in het SKB waarop informatie over ontwikkelingen zou worden gedeeld met de medewerkers. Die bijeenkomsten werden, na een interne mededeling van vanochtend aan medewerkers, vervroegd naar vandaag, donderdag 28 november. Op die bijeenkomsten werd echter nog geen mededeling gedaan over afstoten van afdelingen. Wel zou er sprake zijn van verdergaande specialisatie van de Santiz-ziekenhuizen. Over de wijze waarop zou pas volgend jaar een besluit worden genomen. Onder Santiz vallen twee ziekenhuizen: het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

Eerder dit jaar sloot de dialyse-afdeling van het SKB de deuren. Die afdeling was ingericht onder de paraplu van het Medisch Spectrum Twente. De sluiting van de afdeling in Winterswijk was het gevolg, zo werd toen verklaard, een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Ook werd toen verklaard dat de mogelijkheden werden onderzocht om de afdeling te heropenen in 2020. Vooralsnog is daar volgens bronnen in het SKB nog geen sprake van.

Het voorgenomen besluit over het afstoten van afdelingen is volledig in tegenspraak met de verzekering die bij het samengaan van de twee ziekenhuizen onder de Santiz-vlag werd gegeven. Toen werd, onder andere aan de bestuurders van de gemeenten in de Oost-Achterhoek, gesteld dat zowel in Winterswijk als in Doetinchem een volwaardig ziekenhuis zou blijven bestaan. Loes ten Dolle (D66) stelde in de raadsvergadering van januari al vragen over een mogelijke sluiting van het Streekziekenhuis Beatrix. Zij had dit uit een volgens haar betrouwbare bron vernomen. Toenmalig wethouder Ilse Saris nam al tijdens de vraag contact op met de raad van bestuur van SANTIZ. Ze las de reactie voor: "Bizar. Waar haalt D66 het bericht vandaan?" Saris noemde het "paniekzaaierij naar de eigen inwoners", waar niemand op zit te wachten. Er is nu sprake van sluiting van drie afdelingen, waardoor er geen sprake meer zal zijn van een volwaardig ziekenhuis, waardoor sluiting in de toekomst wel dichterbij komt. "Wat kunnen we doen als gemeenteraad", vroeg Ten Dolle. "Als ik lid van de raad zou zijn", reageerde de wethouder, "Dan zou ik mijn volksvertegenwoordigende rol oppakken." Henk-Jan Tannemaat zei dat Winterswijks Belang die rol op gaat pakken en al is gestart met de website "Handen af van het SKB". Hij bood ook excuses aan Loes ten Dolle. "U bleek toch goed te zijn geïnformeerd."  Er is niet alleen onrust ontstaan bij de gemeentebesturen, maar ook bij de inwoners van de Oost-Achterhoek en de medewerkers van het SKB.

Onder medewerkers heerst volgens bronnen al langere tijd het gevoel 'dat er iets broeit'. Op de vraag wát dat iets dan is, kan men echter geen antwoord geven. Er wordt wel met bevreemding gesproken over het feit dat een ziekenhuis dat op alle terreinen een goede beoordeling krijgt en dat zijn financiën uitstekend op orde heeft, zomaar afdelingen kwijt zou kunnen raken. Nog onlangs gaf de ervaren gynaecoloog Renne Gerritsen aan, dat de goede scores van het SKB naar zijn inzicht juist het gevolg zijn van het feit dat het een kleinschalig ziekenhuis is. Hij pleitte ervoor dat zo te houden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant