Iedereen is welkom om aan te schuiven. Mariëlla Miraglia (rechts) en haar vrijwilligers en dagbesteders vinden altijd een plekje voor wie binnenkomt.  Foto: Lydia ter Welle
Iedereen is welkom om aan te schuiven. Mariëlla Miraglia (rechts) en haar vrijwilligers en dagbesteders vinden altijd een plekje voor wie binnenkomt. Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

Stationshuis Fatta biedt een warm welkom aan iedereen

AALTEN – In het voormalige stationsgebouw van Aalten is sinds ruim een jaar Stationshuis Fatta gevestigd. 'Huis' geeft goed de sfeer weer in het gebouw, dat na ruim negen jaar leegstand nu weer gezelligheid en 'welkom' uitstraalt.

Door Lydia ter Welle

In Stationshuis Fatta is iedereen welkom, ongeacht de leeftijd of achtergrond. Om even op een trein te wachten, maar ook voor een kop koffie of thee of iets fris, met wat lekkers er bij. Wie wil kan er een flexplek krijgen om te werken. Wie graag creatief bezig is, kan er een workshop volgen of een workshop geven. Wie van lekker eten houdt, kan ook op dat terrein een workshop geven of er eentje volgen. Niets hoeft, alles mag – binnen de regels van welvoeglijkheid – en vrijwel niets wordt afgedaan als onmogelijk. Fatta is niet commercieel: het is een non-profitinstelling, gericht op de mens, en op het welbevinden van mensen.
Initiatiefnemer Mariëlla Miraglia vindt het belangrijk dat iedereen er een warme omgeving vindt. "Een plek waar je je welkom voelt, om iets te doen of niets te doen. Net zoals je zelf wilt. Ieder individu is belangrijk en mag hier zijn zoals hij of zij wil. Het is een plek om je thuis te voelen en om je ontwikkelen in de richting die jij verkiest."

Naast koffie, thee en fris biedt Stationshuis Fatta ook ontbijt, lunch en avondeten, en activiteiten als high tea en low coffee. Verder zijn er ruimten voor vergaderingen en workshops. Ontmoeten en samen doen is belangrijk. Mariëlla noemt diverse vrijwilligers, die zich inzetten voor Fatta. "Sommige mensen liepen gewoon binnen, en werden zo getroffen door de sfeer, dat ze hier graag vaker komen. Zo hebben we mensen die hier klusjes doen, maar ook iemand die de prachtigste en lekkerste dingen bakt, ook op bestelling. Ook mensen die na een periode van ziek zijn weer opkrabbelen en langzaam aan weer wat werkritme willen oppakken, voelen zich hier thuis. Tegelijk hebben we ook startende ondernemers die hier een flexwerkplek hebben. En er zijn ook stageplekken voor studenten van het Graafschap College."

Alisa en Ilona zijn twee stagiaires. Ze hopen bij Fatta te leren hoe ze mensen kunnen helpen om verder te komen. "En tegelijk betekent dat ook dat wíj dingen leren, en dus verder komen, ons ontwikkelen", zeggen de twee studentes.
En zo is er ook Martijn, die al sinds hij Mariëlla in 2015 leerde kennen, is 'blijven hangen' als vrijwilliger en 'dagbesteder'. Zo omschrijft Mariëlla de mensen, die om uiteenlopende redenen (nog) niet kunnen meedraaien in het reguliere arbeidsproces, maar in Stationshuis Fatta een zinvolle dagbesteding vinden. Martijn vertelt: "Ik mag graag koken, en vind het leuk om dat samen met andere mensen te doen. Dus daarvoor gaan we op de bovenverdieping aan de slag. Samen maaltijden maken, van gezonde, eerlijke producten uit de buurt. Maaltijden die mensen ook mee kunnen nemen naar huis. Of die we hier samen opeten", vertelt hij enthousiast.

"Maar mensen komen hier ook wel binnen om bijvoorbeeld om een fietspomp te vragen. Of om te vragen of we kunnen helpen bij het kopen van een treinkaartje", vertelt Paula, die haar bezoekjes aan Fatta ziet als een manier om een zinvolle dagbesteding te hebben. "Ik ontmoet mensen, we kletsen wat, we doen samen iets leuks of creatiefs. Dat is hartstikke fijn."

Zo heeft iedereen zijn reden om op gezette tijden Stationshuis Fatta te bezoeken. "En dat is precies wat ik graag wil: een plek creëren waar mensen in hun waarde worden gelaten, waar ze voldoening vinden in wat ze doen, en waar ze zich kunnen ontwikkelen. Zo zijn ook mensen welkom die in de Wia zitten of geheel afgekeurd zijn. Om bij ons een zinnige dagbesteding vinden. Bijvoorbeeld door het bijdragen aan koffie schenken en een praatje maken of door een andere een gouden oor te bieden. Vrijwilligers, dagbesteders, koffie- of theedrinkers, mensen met ideetjes voor een activiteit of op zoek naar een fijne flexwerkplek in ruil voor af en toe wat hulp aan anderen: iedereen is altijd welkom om binnen te lopen, met een vraag, om mee te doen, mee te denken over activiteiten. We menen het echt: kom binnen, denk mee, praat mee, doe mee! Samen maken we er iets fijns van", aldus Mariëlla Miraglia.

Meer informatie over Stationshuis Fatta en alle mogelijkheden en activiteiten is te vinden op Facebook of op Instagram. Mariëlla en Stationshuis Fatta zijn bereikbaar per e-mail: info@stationshuisfatta.nl of telefoon: 06-42777939.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden