Inzetten op windmolens en zonnepanelen op daken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Inzetten op windmolens en zonnepanelen op daken. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeenteraad stemt in met plan van aanpak duurzaamheid

Algemeen

Twijfels over tempo van de uitvoering

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - "Eindelijk is het er", zei Bert Weevers van de Progressieve Partij (PP) over het plan van aanpak duurzaamheid. Het plan werd besproken in de raadsvergadering van dinsdag 26 november. "We hadden het plan liever eerder gezien", zei Weevers, "want er staat veel op het spel. Duurzaamheid is de kern van het beleid." Ook de meeste andere raadsfracties voelden de urgentie, al waren er twijfels over het tempo waarop alles uitgevoerd moet worden. Zo vroegen CDA, D66 en VVD zich af of het wel realistisch was om in 2030 alle maatregelen uitgevoerd te hebben.

Draagvlak nodig voor windmolens
De bebouwde omgeving energieneutraal maken in 2030 blijft het uitgangspunt in het plan van aanpak duurzaamheid. Dat is afgesproken met zeven andere Achterhoekse gemeenten in het Akkoord van Groenlo. Dat betekent dat dan het energiegebruik flink gedaald moet zijn, door zuiniger om te gaan met energie. Een goede isolatie van gebouwen is daarbij essentieel, zoals Gerbert Navis van de VVD benadrukte. De energie die in 2030 nog wel moet worden opgewekt moet duurzaam zijn. In het plan van aanpak wordt voorgesteld dit te realiseren met meer windmolens en zonneparken. Navis ziet die windmolens het liefst op zee verschijnen en is niet enthousiast over meer windmolens in het buitengebied van Aalten. "Indien we er toch voor kiezen moet er een echt draagvlak bij de bewoners voor zijn. Als dat er niet is, moeten we het niet doen." Tobias Holtman (ChristenUnie) en Jeroen van Geenen (CDA) vroegen burgemeester en wethouder niet alleen te kijken naar het plaatsen van nieuwe windmolens bij het windmolenpark Hagenwind, maar ook andere locaties te zoeken, zodat ook daar bedrijven en bewoners kunnen participeren in de exploitatie van een windmolen.

Terughoudend met zonneparken op landbouwgrond
Van Geenen, Holtman en ook Henk Meerdink (HMV) toonden zich niet enthousiast over zonneparken op landbouwgrond. "We willen de landbouwgrond beschikbaar houden voor de toekomstige kringlooplandbouw. Zonnepanelen moeten alleen op lege daken komen",zei Holtman. Van Geenen gaf aan dat alleen boerenerven (en de daar aanwezige daken) in aanmerking kunnen komen voor zonnepanelen. Meerdink vroeg of er wel voldoende draagvlak bij de landbouworganisatie LTO voor zonneparken op landbouwgrond is. Wethouder Martin Veldhuizen zei dat hij daarover met de LTO heeft gesproken en opnieuw zal spreken. Hij kent de aarzeling en beloofde daarom terughoudend om te zullen gaan met het realiseren van zonneparken op landbouwgrond. Veldhuizen wilde het echter niet uitsluiten. "We willen wel onze ambities realiseren en dan zullen er ook concessies gedaan moeten worden." Belangrijk voor het bepalen waar wel of niet nieuwe windmolens en zonnepanelen geplaatst kunnen worden zal het ruimtelijk afwegingskader worden. "In juni 2020 zullen we met dat kader komen", zei de wethouder.

Dynamisch plan
Alexander van de Graaff (D66) prees de ambitie van B en W, maar constateerde dat energieneutraliteit voor de bebouwde omgeving "waarschijnlijk niet bereikbaar zal blijken met inzet van de beschikbare middelen". Hij wees er op dat er in het landelijk klimaatakkoord andere ambities staan. De rijksoverheid hanteert een lager tempo. Van der Graaff vindt het terecht dat de gemeente Aalten meer eerder wil realiseren, maar stelde toch voor de landelijke en Achterhoekse doelen beter op elkaar af te stemmen. Jeroen van Geenen (CDA) wilde van de duurzaamheid geen politiek stokpaardje maken. "We kunnen niet alles tegelijk doen. We doen het liever stap voor stap. Ook kan het tempo lager zijn, omdat er nog niet voldoende technische mogelijkheden zijn. We moeten vertrouwen en geduld hebben en kwaliteit boven kwantiteit laten gaan." "Voortvarend maar realistisch", noemde Gerbert Navis (VVD) de beste aanpak. De Progressieve Partij pleitte daarentegen wel voor meer snelheid. "Het is geen gemakkelijke opgave", zei Weevers,"Maar wel noodzakelijk. Daarover moeten we eerlijk zijn en we moeten het samen met iedereen aanpakken." Wethouder Veldhuizen begreep dat er twijfels zijn of alles snel is uit te voeren. Toch wil hij vasthouden aan de ambities van het Akkoord van Groenlo en als het kan op onderdelen al meer en eerder doen. "Het plan van aanpak is een dynamisch plan. Dat betekent dat we het elk jaar kunnen bijstellen en in kunnen spelen op nieuwe mogelijkheden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant