Afbeelding

Herstelbesluit voor bestemmingsplan bedrijventerrein Westrand

Algemeen

AALTEN – In september zette de Raad van State een streep door het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Westrand. Hier zou het afvalverwerkingsbrijf Aalbers gevestigd worden. Reden hiervoor was een eerdere uitspraak van de Raad van State over de stikstofproblematiek in mei, waardoor veel projecten stil zijn komen te liggen. Burgemeester en wethouders vragen nu de gemeenteraad om in december een besluit te nemen over een aangepast bestemmingsplan, dat wel in overeenstemming is met het sinds mei gelden stikstofbeleid.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ruimte voor stikstofuitstoot elders opgekocht
In het besluit over het bedrijventerrein gaf de Raad van State aan dat er een nieuwe passende beoordeling over de stikstofuitstoot kan worden gemaakt die tot een heroverweging of aanpassing van het besluit kan leiden. Die nieuwe beoordeling is inmiddels uitgevoerd. "Door extern te salderen met een tweetal agrarische bedrijfslocaties van derden komt er ruimte voor stikstofdepositie beschikbaar voor de bedrijfsontwikkeling" schrijven B en W aan de gemeenteraad. Extern salderen betekent dat er elders ruimte voor stikstofuitstoot wordt opgekocht, zodat het bedrijventerrein binnen de nieuwe normen blijft. Door deze saldering is er zelfs sprake van vermindering van de stikstofdepositie op de dichtstbijzijnde Natura 2000-gebieden in Winterswijk (Korenburgerveen en Bekendelle). B en W denkt dat daardoor het bestemmingsplan uitvoerbaar is.

Nieuw bestemmingsplan betrekken bij behandeling verzet
In het aangepaste bestemmingsplan dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd worden ook enkele fouten verbeterd. Wethouder Kok zegt dat de gemeente nog in bespreking is met de bedrijven en organisaties die bezwaar hebben aangetekend bij de Raad van State. Door de uitspraak van deze Raad in september zijn die bezwaren nog niet behandeld. Dat zal op een later tijdstip gebeuren. Eerder had B en W al verzet aangetekend tegen het besluit van de Raad van State in september. Bij de behandeling van dit verzet kan het aangepaste bestemmingsplan betrokken worden bij de nieuwe beoordeling. Wethouder Kok hoopt dat hierdoor alsnog snel een positief besluit genomen kan worden over het bestemmingsplan bedrijventerrein Westrand.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant