Een kijkje in het Industriemuseum Textilwerk Bocholt. Foto: PR
Een kijkje in het Industriemuseum Textilwerk Bocholt. Foto: PR

Jaarvergadering Duits-Nederlands Euregionetwerk Industriecultuur

Algemeen

REGIO - Op 27 november vanaf 14.00 uur vindt in het LWL Industriemuseum Tectilwerk Bocholt het Tweede EuregioForum Industriecultuur plaats. Dat is de voortzetting van een baanbrekend project: in het gebied van de Duits-Nederlandse grensregio's van Westmünsterland en Oost-Nederland komt het eerste en tot nu toe enige grensoverschrijdende regionale netwerk voor industriële cultuur naar voren. Een belangrijke stap op dit pad is de officiële activering van de gezamenlijke website www.industriewerk.eu.

Sinds het begin van de 19de eeuw wordt de industriële ontwikkeling aan beide zijden van de staatsgrens gedomineerd door de textielindustrie en beïnvloed door het Engelse fabriekssysteem. Maar ook andere industrieën speelden en spelen een rol in de regio, waaronder de ijzerindustrie, machinebouw en de mijnbouw van steenkool, zout en kalksteen.
Volgens de planning worden maximaal 80 ankerpunten aangewezen om dit industriële verleden op verschillende manieren tastbaar te maken. De inspiratie hiervoor is de Route der Industriekultur in het Ruhrgebied. Daarnaast zijn er ongeveer 50 recreatieve punten: gastronomische instellingen of hotels in industriële monumenten. De ongeveer 60 geplande industriële punten van projectpartners uit de maakindustrie zijn van bijzonder belang. Ze fungeren als ambassadeurs van de industriële cultuur en nodigen in sommige gevallen zelfs bezoekers uit om live productiefaciliteiten te ervaren als onderdeel van fabrieksrondleidingen.
Het project wordt ondersteund door het Euregionetwerk Industriecultuur, een regionaal projectpartnerschap dat niet alleen historische industriële sites en musea omvat, maar ook vertegenwoordigers van gemeenten en de maakindustrie. Het doel is om zowel de industriële geschiedenis als het resulterende moderne industriële landschap te ontwikkelen tot een toeristisch handelsmerk van de regio.
De eerste zichtbare uitdrukking hiervan is de lancering van de nu nog tweetalige website van het EuregioNetwerk als één van de hoogtepunten van de Tweede EuregioForum Industriecultuur. Ook staan er vier workshops op het programma, over bijvoorbeeld hoe de lokale industriële cultuur op een spannende manier kan worden overgebracht. Toespraken zijn onder andere door André Teeuw, voorzitter Stichting Industriecultuur Nederland, burgemeester van Bocholt Peter Nebelo en Konrad Schröer, directeur van SETEX-Textil-GmbH.
De bijeenkomst is in LWL Industriemuseum TextilWerk Bocholt, Industriestraße 5, 46395 Bocholt (D).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant