Het jubileumboek van AD '69 is overhandigd aan burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Marcel te Brake Fotografie
Het jubileumboek van AD '69 is overhandigd aan burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Marcel te Brake Fotografie

Jubileum gevierd met een boek met een opmerkelijke titel

Algemeen

50 jaar geschiedenis van AD'69 vastgelegd

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op zaterdag 23 november was het eindelijk zo ver. Na drie jaar voorbereiding kon het eerste exemplaar van het boek over honderd jaar voetbal in Aalten en 50 jaar AD'69 aan burgemeester Anton Stapelkamp worden overhandigd. "Het is een boek voor elke AD-er en elke Aaltenaar geworden", zei bestuurslid Erik-Jan Etten. "Het is een mooi verhaal over de club en geeft inzicht in AD en zijn voorlopers en het is op zijn kenmerkende wijze vastgelegd door Hans de Beukelaer."

"Geen Messi en ook geen Messias"
Het boek heeft een opmerkelijke titel gekregen. Voor het boek heeft Hans de Beukelaer met twintig mensen gesproken, die op de een of andere manier bij AD'69 en de voorgangers daarvan waren betrokken. AD'69 kwam in 1969 tot stand door een fusie van DVO (Door Vrienden Opgericht) en de vv (voetbalvereniging) Aalten. Een van de "stervoetballers" van DVO was Tonnie Vultink, maar in het gesprek is hij een en al bescheidenheid. "Ik was geen Messi en ook geen Messias, maar gewoon een van de blinden." Vultink, ook aanwezig bij de boekpresentatie, wees nog wel even op het weglaten van het laatste deel van zijn uitspraak op de voorkant van het boek. "Daarvoor was geen plaats meer", reageerde De Beukelaer.

Bijzonder lijnenspel
Jolanda Mengerink vertelde dat er drie jaar geleden tien mensen zijn gevraagd om mee te denken over de viering van 50 jaar AD'69. "We wilden ook een jubileumboek maken, maar hoe doe je dat? We kunnen wel foto's verzamelen, maar daar ben je er nog niet mee. We wilden wel iets moois neerzetten." Al snel werd bedacht om Hans de Beukelaer om hulp te vragen. "Hij is een oud-AD-er en kent de vereniging van binnenuit. Hans ging gesprekken voeren en van het ene gesprek kwam het andere." Terwijl De Beukelaer gesprekken voerde en aan de tekst werkte, doken leden van de jubileumcommissie de archieven in van onder andere kranten. Mengerink was trots op het resultaat. Ze roemde ook de vormgeving van Thijs Mertens. "In de kleurstelling is het groen en wit van AD'69 en het geel en wit van de voorganger te zien. Heel bijzonder is het lijnenspel." Dat verwijst niet alleen naar het spel binnen de lijnen op het voetbalveld, maar ook naar alles wat gedaan moet worden buiten het veld om een vereniging draaiende te houden.

Rijke voetbalgeschiedenis
"Het schrijven van een boek is een eenzaam gebeuren", zei Hans de Beukelaer, "maar het was geweldig om een commissie achter me te hebben, die van alles uitzocht." Het schrijven werd ook een duik in zijn eigen jeugd. "Voor een historicus is het het mooist als hij zich mag bezig houden met de geschiedenis van de plaats, waarin hij is opgegroeid." De Beukelaer herinnerde er aan dat het niveau van het voetbal in het verleden vaak hoog is geweest. Landelijk werd zelfs de tweede klasse bereikt. Tegenwoordig is AD echter niet meer zo ambitieus als AZSV. "We hebben een redelijk niveau, maar zijn niet top en daar wordt ook niet naar gestreefd." Wie meer over de rijke voetbalgeschiedenis van Aalten en AD'69 in het bijzonder wil weten kan nu het boek "Geen Messi en ook geen Messias" lezen. Daarin zijn vele prachtige verhalen te vinden over markante voetballers en bestuursleden.

Het boek is verkrijgbaar bij de Aaltense boekhandels voor 22,50 euro.

Foto: Marcel te Brake Fotografie
Foto: Marcel te Brake Forografie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant