Druk bezochte actiebijeenkomst in het Streekziekenhuis Beatrix. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Druk bezochte actiebijeenkomst in het Streekziekenhuis Beatrix. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Ook staking van personeel in Streekziekenhuis Beatrix

Algemeen

"Ze staken niet van harte, maar het is bittere noodzaak"

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Op woensdag 20 november staakte het ziekenhuispersoneel op meer dan 120 locaties in heel Nederland. Ook in het Streekziekenhuis Beatrix deden medewerkers mee aan de landelijke staking. Om de zorg voor de patiënten niet in het gedrang te laten komen, werden er zondagdiensten gedraaid. Tijdens de drukbezochte actiebijeenkomst in de centrale hal werd duidelijk, dat de werknemers niet alleen een beter loon willen, maar ook dat er een aanpak komt voor personeelstekort en de te grote werkdruk.

Veeleisend werk beter belonen
De landelijke staking werd noodzakelijk, omdat de vertegenwoordigers van het personeel met de werkgevers geen goede afspraken konden maken over een nieuwe CAO. "Wij mopperen niet zo gauw", zei Nienke Krabbenborg namens het Actiecomité in Winterswijk. Toch is de maat vol. Het bod van de werkgevers om de lonen te verhogen wordt te laag gevonden. Het gaat echter niet alleen om het loon, al helpt dat wel om het werk in de ziekenhuizen aantrekkelijker te maken. "We willen voldoende handen aan het bed", zei Krabbenborg, "en nieuwe collega's ontvangen. We willen ook een goede regeling voor vervanging. Het komt steeds vaker voor dat we ad hoc moeten invallen zonder dat dit fatsoenlijk wordt beloond." Krabbenborg hoopte dat de staking alsnog tot een goed akkoord met de werkgeversorganisatie zal leiden.

De rek is eruit
"Jammer dat het zover moest komen", zei Jan Willem le Febre, die betrokken is bij de landelijke CAO-onderhandelingen. Hij had gehoopt dat er allang een akkoord was afgesloten over de verbetering van de lonen, maar ook over hoe de personeelkrapte en het ziekteverzuim wordt aangepakt en de werkdruk wordt verminderd. "Zorgwerkers hebben hart voor hun werk. Zorg gaat altijd door. Maar de rek is er uit, zo kan het niet langer. De werkgevers weten dat ook." Le Febre constateerde dat de werkgevers weliswaar niet meteen de problemen op kunnen lossen, maar een nieuwe CAO met een goede loonparagraaf had wel een goed gebaar kunnen zijn. "Jammer genoeg kwam dat bod er niet." Hoewel het geld in de ziekenhuizen niet tegen de plinten opklotst, is er volgens Le Febre wel ruimte voor meer. "Zo lang er geen goede oplossing komt, zullen we actie voeren." Sinterklaas bezocht eveneens de actiebijeenkomst om het ziekenhuispersoneel een hart onder de riem te steken. "Zij staken niet van harte, maar het is bittere noodzaak." De Sint gaf het goede voorbeeld om het gat te overbruggen. Hij had voor de werknemers en werkgevers een symbolische gift mee gebracht: zakjes met (chocolade)geld.

Zelfs Sinterklaas kwam even een kijkje nemen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bij een actiebijeenkomst hoort ook een actielied. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nienke Krabbenborg en Jan Willem le Febre spraken het personeel toe. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant