Alice met Ozosnel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Alice met Ozosnel. Foto: Frank Vinkenvleugel

Meet & Greet met Ozosnel

Algemeen

IJZERLO - inmiddels is al wel bekend dat Amerigo, het vorige paard van Sinterklaas, met pensioen is. Dat is afgelopen week bekend gemaakt in het Sinterklaasjournaal. Maar gelukkig is er een waardige vervanger gevonden namelijk niemand minder dan Ozosnel. En hoe bijzonder is het: Ozosnel logeert bij Hippisch Centrum de Achterhoek in IJzerlo. Op zondag 24 november en zondag 1 december is er van 11:00 tot 12:00 uur een meet & greet met Ozosnel. Ouders, grootouders en verzorgers kunnen met hun (klein) kinderen langskomen om samen met het paard op de foto te gaan.

Door Waltraud Wensink

Alice Westervelt van Hippisch Centrum de Achterhoek is reuze trots dat Ozosnel bij hen opstal staat. Alice: "We kregen een brief van Sinterklaas met de vraag of Ozosnel bij ons mocht komen logeren. De Sint is namelijk de komende tijd enorm druk en ook Ozosnel heeft nog heel wat bezoekjes en intochten te doen hier in de Achterhoek. Dan heeft hij een goeie plek nodig om uit te rusten en verzorgd te worden. Natuurlijk hebben we daar gelijk 'ja' op gezegd.". In het begin moest iedereen nog wel wennen aan de naam maar inmiddels weten de kinderen in Nederland maar al te goed over wie we het hebben.

Betrouwbaar paard
Veel aandacht gaat normaal gesproken natuurlijk naar Sinterklaas, maar dit jaar is er extreem veel aandacht voor het paard. Ozosnel is een schimmel van 25 jaar en heeft al veel ervaring. Alice: "Het is een ontzetten lief en rustig paard en vooral ook betrouwbaar. Dat moet ook wel omdat hij natuurlijk best wel in drukke en stressvolle situaties terecht komt. Waar veel muziek en lawaai aan te pas komt. Er gaan altijd twee 'paarden-Pieten' met Ozosnel mee als hij ergens naar toe gaat met Sinterklaas. Dat zijn pieten die Ozosnel heel goed kent en die de boel goed in de gaten houden. Ozosnel, is met name in de decembermaand erg druk, maar daarnaast doet hij in zijn vrije tijd ook andere dingen. Hij heeft al verschillende mooie prijzen binnengehaald en daar oefent hij ook de rest van het jaar voor.

Op de logeermanege wordt Ozosnel goed verzorgd en ook verwend. De stal moet lekker schoon zijn, hij wordt geborsteld en ja, hij wordt ook vaak gewassen, want als paard van Sinterklaas kom je natuurlijk overal en wordt je snel vies. Als je het paard op tv ziet, zou je kunnen denken dat het een heel ander paard is, maar dan heeft hij waarschijnlijk ergens op een rieten dak gelopen, of wellicht bij iemand die achteraf op een boerderij woont. Dan ken je wel eens een vlekje meer of minder hebben. Maar als hij weer helemaal schoon is staat hij heerlijk ontspannen uit te rusten op de manege in IJzerlo en soms zelfs heerlijk onder warme lampen. Hij komt overigens uit een goede bloedlijn, want de vader van deze Ozosnel werd vroeger ook vaak door Sinterklaas gebruikt bij een intocht. Dat was meestal als Amerigo een snipperdag had. Als paard van Sinterklaas behoor je wel tot de toppaarden want hij is er vrij selectief in.

Alice: "Natuurlijk geeft Sinterklaas toestemming dat we een 'meet en greet' organiseren met Ozosnel zolang we maar niet wild met hem doen. Hij heeft namelijk nog een drukke tijd voor de boeg. In ruil voor het logeren krijg ik vaak iets lekkers in mijn schoen van Sinterklaas. Met de rijlessen krijgen de ruiters die hier oefenen ook rond sinterklaastijd een pietenmuts over hun cap. Zo voelt Ozosnel zich helemaal op zijn gemak. We denken dan ook dat dit het vaste logeeradres van Ozosnel blijft, dat is minder belastend voor het paard."
Wie ook met een kleine fan een 'meet en greet' en fotomoment met het paard van Sinterklaas wil bezoeken, is welkom op zondag 24 november en zondag 1 december bij Hippisch Centrum de Achterhoek aan de Dinxperlosestraatweg 122A in IJzerlo/Aalten. De 'meet en greet' momenten zijn op beide zondagen van 11.00 tot 12:00 uur.


www.hcdeachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant