Jardell Kruidbos op weg naar de enige treffer van de wedstrijd. Foto: Andre Wamelink
Jardell Kruidbos op weg naar de enige treffer van de wedstrijd. Foto: Andre Wamelink (Foto: )

AZSV pakt historische periodetitel in Veen

AALTEN - AZSV heeft de eerste periodetitel in de hoofdklasse A in de wacht gesleept. In het Brabantse Veen werd het 0-1 door een goal van Jardell Kruidbos. Daarmee schrijft AZSV geschiedenis. Na de entree in de hoofdklasse in 2013 was het een aantal seizoenen billenknijpen om de handhaving op dit niveau te bewerkstelligen, maar de laatste seizoenen werd er al voorzichtig naar boven gekeken en die groei wordt dit seizoen beloond met het winnen van de eerste periode.

Toen de competitie-indeling voorafgaand aan dit seizoen bekend werd gemaakt en AZSV was ingedeeld in de hoofdklasse A fronsten vele AZSV'ers hun wenkbrauwen. De KNVB had in al haar wijsheid besloten om AZSV gemiddeld 300 km per uitwedstrijd te laten reizen, zo'n 1000 km verder dan de vorig seizoenen toen de roodwitten in de noordoostelijke hoofdklasse B hun wedstrijden moesten spelen. Veertien totaal nieuwe tegenstanders, alleen DUNO uit Doorwerth was een oude bekende, waarbij gezegd werd dat het voetbal in het westen van ons land beter en verzorgder zou zijn. AZSV begon de competitie met een 1-3 nederlaag tegen één van de titelkandidaten, FC Rijnvogels uit Katwijk. Daarna volgden acht overwinningen en een gelijkspel in extremis bij DHSC, waardoor de formatie van Dave de Jong na tien wedstrijden het respectabele aantal van 25 punten heeft verzameld, drie meer dan het Utrechtse DHSC. Door de periodetitel is deelname aan de nacompetitie, met promotie naar de derde divisie als inzet, reeds gegarandeerd.

De Aaltenaren begonnen op het fraaie sportpark De Hanen Weide van Achilles Veen met een aantal andere namen. Sjoerd te Boekhorst zat voor zijn werk in het buitenland en Nick van Breugel en Marciano van den Berg waren door blessures niet beschikbaar voor Dave de Jong. Daarentegen keerden Fabian Mensah en Rik van der Eerden terug in de selectie, waarbij Mensah zelfs in de basis moest starten. Achterhoede en middenveld waren ongewijzigd en deze opstelling staat de laatste weken als een huis.

AZSV had in de eerste helft de beste kansen en ook het betere van het spel. Al binnen vijf minuten kon Joost Rasing richting doelman Jorn Wagener uit een pass van Kars Vierwind, maar de Veense goalie hield zijn doel schoon. Ook bij een inzet van Freek Mulder uit een corner van Kars Vierwind stond Wagener op de goede plek. Daarna was het eerste wapenfeit van de thuisclub. Een actie van de goeds pelende Remon Koenen werd door Pepijn Lansbergen goed geblokt en tot hoekschop verwerkt. Kort daarna passte Kars Vierwind de bal op Jardell Kruidbos, die zich met een hele fraaie actie vrij speelde voor Jorn Wagener, maar de bal langs de verkeerde kant van de paal schoot. Een minuut later was het wel raak voor Kruidbos. Wederom kwam hij goed door in het centrum en Erwin Nieuwboer gaf hem de bal goed mee en deze keer maakte de Velpenaar geen fout voor Wagener, 0-1. In het vervolg van het eerste bedrijf kwamen er ook kansjes voor de thuisclub, die getraind wordt door voormalig NAC-doelman John Karelse. Schoten van Diego Meerveld en Theo Martens konden Jasper te Kolste niet in verlegenheid brengen waardoor AZSV met een 0-1 voorsprong ging rusten.

Meteen na de pauze stuurde Kars Vierwind Joost Rasing de diepte in, maar allen voor Jorn Wagener schoot hij net naast het Veense doel. Daarna trok de thuisclub de teugels aan en drukte het AZSV verder terug de verdediging in. Inzetten van Remon Koenen en Diego Meerveld waren niet goed genoeg om Jasper te Kolste te passeren. Het schot in de korte hoek van Meerveld werd door Te Kolste fraaie met de voeten gepareerd. Bram Rensing was in het vervolg van de tweede helft twee keer op de juiste plek om een schot van Veense aanvallers te blokken. Op zijn 25e verjaardag liet hij zien waar hij bijzonder goed in is, namelijk het aanvallers van de tegenstanders bijzonder lastig maken. Zo blokte hij een schot van Theo Martens en ook de inzet van de ingevallen Thomas de Man werd door Bram Rensing prima geblokt. Achilles Veen drukte AZSV ver terug, maar de Aaltense defensie stond prima. Het enige smetje was natuurlijk, dat een goede counter om het duel te beslissen uitbleef. Daardoor bleef het spannend tot het eindsignaal van de prima leidende scheidsrechter Besselsen uit Barneveld. Daarna kon het feest losbarsten en ging de kurk van de champagneflessen.

Komende donderdag komt AZSV voor het eerst in actie in de districtsbeker. Om 20.15 uur speelt de ploeg van Dave de Jong in Enschede tegen zondag eersteklasser Rigtersbleek. Op zaterdag 23 november volgt dan de thuiswedstrijd tegen Capelle.

Achilles Veen-AZSV 0-1 (0-1). 15. 0-1 Jardell Kruidbos.
Scheidsrechter J. Besselsen uit Barneveld gaf gele kaarten aan Thijs van den Berg, Diego Meerveld en Thomas de Man van Achilles Veen.

Opstelling AZSV: Jasper te Kolste, Freek Mulder, Pepijn Lansbergen, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Kars Vierwind, Erwin Nieuwboer (81. Luka ter Haar), Jardell Kruidbos, Joost Rasing (88. Freek Gesthuizen), Fabian Mensah (72. Rik van der Eerden).

Opstelling Achilles Veen: Jorn Wagener, Vincent van Hoof (65. Thomas de Man), Thijs van den Berg, Diego Meerveld, Theo Martens, Remon Koenen, Teun Sebregts (77. Kevin van Kampen), Niek Wilborts, Rico Geeroms (82. Sem van der Pijl), Berry Sonnenschein.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden