Foto:

Voldoende haalservice voor kringloopgoederen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op verzoek van de gemeenteraad hebben burgemeester en wethouders onderzocht of er voldoende ophaalmogelijkheden voor kringloopgoederen zijn. Toen de gemeente nog aangesloten was bij de Aktief Kringloopbedrijven werden die wel opgehaald. Opnieuw deelnemen aan Aktief werd door B en W niet als een mogelijkheid gezien. Wel is gesproken met een bedrijf en twee organisaties die kringloopgoederen verwerken of zij deze ook ophalen. "Dat doen zij in voldoende mate", zegt wethouder Joop Wikkerink.

Afval wegbrengen voor bijna niemand een probleem
De gemeenteraad had naar de afhaalservice gevraagd, omdat de indruk bestond dat de illegale dump was toegenomen. Volgens de wethouder is dat niet het geval. "Grof afval en kringloopgoederen wegbrengen naar het afvalbrengpunt is voor bijna niemand een probleem. Voor een kleine vergoeding halen Dorcas en muziekvereniging Prinses Beatrix uit Dinxperlo ook kringloopgoederen op." Aalbers overweegt met een afhaalservice te beginnen. De muziekvereniging heeft voor het ophalen speciaal een busje aangeschaft. Tegen kostprijs neemt de vereniging soms ook geringe hoeveelheden grof huishoudelijk afval mee om bij het afvalbrengpunt af te leveren. Ook Dorcas heeft een busje om goederen op te halen.

Meer inschakelen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Dorcas en muziekvereniging Prinses Beatrix kijken wel kritisch naar wat ze ophalen. Alle spullen die een defect hebben of om een andere reden niet verkoopbaar zijn, nemen ze niet in, om te voorkomen dat ze deze onverkoopbare spullen uiteindelijk toch zelf moeten afvoeren en de kosten daarvan moeten betalen. Op verzoek van de gemeenteraad heeft B en W met Aalbers, Dorcas en muziekvereniging Prinses Beatrix ook gesproken over het inschakelen van mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Dorcas, dat alleen met vrijwilligers wekt, is volgens wethouder Wikkerink "bereid en in staat deze mensen een soort stage, een opstapje, te geven". Aalbers heeft al mensen uit deze doelgroep in dienst en staat open voor meer. De muziekvereniging staat er eveneens voor open. Alle drie zien echter wel praktische bezwaren, zoals het verzorgen van de begeleiding die deze groep mensen nodig heeft.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden