Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde (Foto: Foto: )

Oplossing zoekplaatje: Stegers en omgeving

AALTEN - Hoewel deze foto inmiddels ruim 110 jaar oud is, is er in deze omgeving in de loop der tijden niet veel veranderd. Beide beeldbepalende gebouwen staan er nog steeds. Links zien we het café dat destijds het café van 'Tante Mina'
werd genoemd, het huidige Stegers. Rechts zien we de Postiljon.

Het café van 'Tante Mina' kent een rijke geschiedenis. Omstreeks 1910 kwam er een nieuwe eigenaresse op dit pand aan de Markt; Tante Mina Heersink-Geerdes. Ze is geboren in de Brinkheurne bij Winterswijk. Ze kwam vanuit Haaksbergen naar Aalten en opende aan de Markt een café. In het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw zijn Riek en Jan Stegers uit Groenlo op zoek naar een horecagelegenheid. In april 1961 neemt de familie Stegers een grote stap en beginnen ze naast het café ook een snackbar. Voor het pand stond een boom.
In 1952 zorgde een stormwind voor behoorlijke schade aan het bekende café-restaurant. De voorgevel van het uit 1804 daterende pand werd zwaar beschadigd. Het café-restaurant Stegers is in Aalten een bekend en geliefd adres. Rechts van Stegers zien we het voormalige postkantoor. Dit was de plek waar men terecht kon voor allerlei zaken die te maken hadden met Post, Telegraaf en Telefoon (PTT). In het jaar van deze foto waren er niet veel telefoonaansluitingen. In 1915 waren er 27 telefoonaansluitingen in Aalten. Bredevoort telde vier aansluitingen. Het waren voornamelijk fabrikanten, middenstanders en huisartsen die beschikten over een telefoontoestel.
Fabrikant ten Dam & Manschot was de eerste die over telefoon beschikte en had telefoonnummer 1. Na het verdwijnen van het postkantoor vestigde zich er een modezaak: Magazijn De Post. Mevrouw Lammers-te Post was de eigenaresse.
Hier kon men terecht voor allerlei naaibenodigdheden zoals naaigarens. Ook voor lingerie kon men hier terecht. Mevrouw Lammers verhuurde ook kamers in dit pand, het was tevens een pension. In 1974 vestigde zich er 'Postiljon Mode' van de Martin en Ann de Kruyf. De Postiljon was het adres voor jurken, blouses en overhemden. Men kon hier terecht voor kwaliteit en persoonlijke aandacht. Na 50 jaar in het modevak werkzaam te zijn geweest vond het echtpaar de Kruyf het welletjes. In het najaar van 2017 stopte men met de zaak. Het pand staat momenteel te koop. Op de foto zien we in de verte de voormalige Openbare Lagere School. Deze is in de jaren zeventig gesloopt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden