Enkele mannen van de Glazen Boterham zitten er al klaar voor bij 't Noorden.  Foto: Eva Schipper
Enkele mannen van de Glazen Boterham zitten er al klaar voor bij 't Noorden. Foto: Eva Schipper

De Glazen Boterham strijdt voor de man

Algemeen

AALTEN - Op een herfstige woensdagavond vertellen de heren van koor De Glazen Boterham over komende maand. De mannen zetten zich namelijk gedurende de maand november in voor de mondiale actie Movember. De foundation Movember vecht voor de gezondheid van de man. In de maand november worden er diverse uitdagingen gedaan. Zo kan je als man bijvoorbeeld in de maand november je snor laten staan. De mannen van de Glazen Boterham laten niet alleen hun snor staan, ze geven onder andere ook een speciaal concert en organiseren een Snorrentocht.

Door Eva Schipper

“Je snor laten staan in november is best bekend in Nederland, maar waarom doen we dat?” Onder de jongere generatie wordt het vaak als een grappige uitdaging gezien, zonder te weten waarvoor het is. Iedere man kan in de maand november zijn snor laten staan voor het goede doel, en zich daarvoor laten sponsoren ten bate van Movember. Door geld te doneren aan Movember kan deze foundation het leven van de man verbeteren. Dit doen ze bijvoorbeeld door onderzoek naar prostaatkanker, teelbalkanker en mentale gezondheidsproblemen, om deze ziekten aan te pakken. Het doel is om in 2030 het percentage mannen dat te vroeg overlijdt met 25 procent te hebben verlaagd.

Het mannenkoor zingt al dertien jaar samen. De koorleden zijn Gerard Nijman, Theo Stronks, Gerrit Bussink, Hans Assink, Henk Houwers en Ed Nawijn. Ze zijn ook buren van elkaar, de eerste keer dat ze samen optraden was dan ook tijdens een buurtfeest. Dit beviel de mannen zo goed, dat ze nu nog steeds met erg veel plezier zingen. “We zingen één keer per maand op een zondag. Meestal beginnen we met een kopje koffie en wat lekkers. Daarna komt de oorsprong van onze koor-naam om de hoek: het biertje, dat evenveel calorieën bevat als een boterham.” De mannen lachen: “Zonder drank geen klank.”

Op zondag 17 november zullen de mannen dertig nummers in ‘t Noorden gaan zingen. “We zingen voor iedere dag in november een nummer. Tussen de sets door kunnen er plaatjes worden aangevraagd via de jukebox. De bezoekers kunnen een vrije gift geven. Het is echt de bedoeling dat het een gezellige middag wordt, het gaat ons niet per se om het geld.” De mannen leggen uit dat ze niet ieder jaar streven naar meer geld. Alles is mooi meegenomen. “Iedereen kan ook al via de website van Movember geld aan ons doneren.” Ook verkopen de heren een gedichtenbundel over snorren en de enige echte cd van de Glazen Boterham. Deze merchandise is te koop tijdens het evenement op 17 november. De aanvang van het concert is 15.00 uur.

Spel
Op Facebook wordt ook weer de hele maand november het spel MOglaboly gespeeld. Dit is een soort monopoly, maar dan een variant bedacht door de heren. Op Facebook worden regelmatig foto’s van een stukje Aalten geplaatst. Het is de bedoeling dat men raadt waar de foto gemaakt is. De eerste deelnemer met de juiste antwoord krijgt een punt. Degene die aan het einde van de maand de meeste punten heeft wint. “Mensen die via de site minstens vijf euro doneren met de vermelding MOglaboly, maken ook nog een kans om prijzen te winnen.”
De tweede uitdaging van de Glazen Boterham zal plaatsvinden op 1 december. Dit betreft de Snorrentocht, een wandeltocht door het buitengebied van Aalten. Het is een tocht van twaalf kilometer en men kan starten bij de Ahof tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Halverwege is er een stop bij Het Karpermeer en bij de finish staat er soep voor iedereen kaar. De kosten bedragen vijf euro per persoon, maar men kan ook meer geld doneren.


moteam.co/de-glazen-boterham
facebook.com/deglazenboterhamaalten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant