Jan van der Horst en Hans te Lindert hangen het spandoek op aan het hek. Foto: Jolanda van Eldik
Jan van der Horst en Hans te Lindert hangen het spandoek op aan het hek. Foto: Jolanda van Eldik

Start actie 'doneer je schoolhek'

Algemeen

Pleeggezinnen gezocht

DINXPERLO/AALTEN - Wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten heeft het startsein gegeven voor de actie 'Doneer je schoolhek'. Bij De Bosmark in Dinxperlo hing hij, samen met directeur Jan van der Horst, op maandag 28 oktober het eerste spandoek op. Tijdens de Week van de Pleegzorg, van 30 oktober tot en met 6 november, vragen de gemeente Aalten, pleegzorgorganisatie Entrea Lindenhout én de basisscholen in de gemeente, met de schoolhekactie aandacht voor pleegzorg. De hoop is dat er meer pleegouders worden gevonden die kinderen voor korte of langere tijd in hun gezin op willen vangen.

Momenteel telt de gemeente Aalten bijna 30 pleeggezinnen. Er zijn echter meer pleegouders nodig. Wethouder Te Lindert: "Uiteraard wil je als gemeente dat kinderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Soms is extra hulp voor het kind en de ouders niet voldoende en moet voor kortere of langere tijd gebruik gemaakt worden van pleegzorg. Dan is het ontzettend fijn dat je een beroep kunt doen op een pleeggezin. Een gezin waar kinderen in een gewone gezinssituatie terecht kunnen, waar ze zich thuis voelen en kunnen opgroeien. En het liefst in hun eigen omgeving, zodat ze hun eigen vriendjes houden en naar hun eigen school of sportclub kunnen gaan." "En dat laatste is maar al te belangrijk", weet directeur Van der Horst. "Voor ons zeker een reden om de actie te steunen."

Pleegouder worden
Iedereen kan in principe pleegouder worden. Wat telt is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Sommige kinderen wonen zeven dagen in de week bij hun pleeggezin. Anderen af en toe een weekend of tijdens de vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het pleegkind. De website www.ikwilpleegouderworden.nl biedt meer informatie over wat pleegzorg inhoudt en hoe mensen pleegouder kunnen worden. Vragen kunnen ook gesteld worden aan Annemieke Tiemessen, beleidsmedewerker jeugdzorg bij de gemeente Aalten, via (0543) 49 33 33.

Landelijke aandacht
Van 30 oktober tot en met 6 november is het de Week van de Pleegzorg. Een week waarin er landelijk extra aandacht wordt gevraagd voor pleegzorg en pleegouders. Gemeenten, scholen en sportclubs vragen tijdens de Week van de Pleegzorg ieder op hun manier aandacht voor pleegzorg voor kinderen in de buurt. Basisscholen in de gemeente Aalten steunen de actie door een spandoek of een affiche op te hangen en de oproep te verspreiden via nieuwsbrieven of flyers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant