Sjoerd te Boekhorst probeert de bal te controleren met een aantal DUNO verdedigers in de rug. Foto: Andre Wamelink

AZSV wint topper en pakt koppositie

Algemeen

AALTEN - AZSV heeft de topper tegen DUNO winnend afgesloten en de koppositie in de hoofdklasse A overgenomen van de Doorwerthers. Na een gelijkopgaande eerste helft waren de roodwitten in de tweede helft heer en meester op sportpark De Waayenberg en pakten door goals van Niek te Veluwe en Jardell Kruidbos de winst en de koppositie.

AZSV begon bijzonder goed aan het topduel in Doorwerth. Al na 40 seconden schoot Nick van Breugel op doel van doelman Patrick ter Mate en nog geen minuut later kon Niek te Veluwe alleen op Ter Mate af, maar tikte Jochem Jansen zijn standbeen weg. Scheidsrechter Turk uit Sassenheim vond dat de bal gespeeld werd en legde de bal niet op de stip en hield de rode kaart op zak. DUNO ademde flink door, maar liet het initiatief vooral aan de Aaltenaren, die dan ook meer mogelijkheden kregen om te scoren. De thuisclub beperkte zich vooral tot de snelle tegenaanval, vooral over Ted Heijckmann en Shapoul Ali. De Arnhemse spits, die in 2010-2011 één seizoen bij AZSV speelde en het kampioenschap in de tweede klasse meemaakte. Ali was ook de enige DUNO-aanvaller, die enkele keren gevaarlijk was voor het doel van Jasper te Kolste. Aan de andere kant kopte Pepijn Lansbergen een vrije trap van Kars Vierwind goed in, maar echt ongerust maakte doelman Patrick ter Mate zich nog niet. Halverwege de eerste helft kon de DUNO-aanhang weer opgelucht doorademen, toen scheidsrechter Turk een handsbal van Heijckmann niet tot strafschop promoveerde. Daarna stelden Freek Mulder en Kars Vierwind Patrick ter Mate met afstandsschoten op de proef. Pas in de slotfase van het eerste bedrijf kwam Shapoul Ali wat nadrukkelijker in beeld. Eerst probeerde hij Jasper te Kolste van grote afstand te verschalken, maar miste het doel maar net en drie minuten voor de pauze tikte hij een voorzet van Ted Heijckmann goed in, maar Jasper te Kolste reageerde alert.

In de tweede helft drukte AZSV de thuisclub verder terug op eigen helft, die nauwelijks meer aan eigen aanvallen toe kwam. Acht minuten na de hervatting was er een mooie omloopbal van Sjoerd te Boekhorst. Hij kreeg de bal goed mee van Kars Vierwind, maar doelman Ter Mate was wederom een sta-in-de-weg. AZSV drong steeds meer aan en zag schoten van Nick van Breugel en Joost Rasing net naast gaan. Op het uur wuifde leidsman Turk opnieuw een handsbal van een DUNO-verdediger weg, maar gelukkig kon de grote Aaltense aanhang kort daarna toch juichen toen Niek te Veluwe een gekraakt schot van Joost Rasing goed beoordeelde en Patrick ter Mate kansloos liet, 0-1.

DUNO probeerde daarna AZSV terug te drukken, maar de ploeg van trainer Roy de Haan kreeg nauwelijks kansen. Er waren hooguit een paar vrije trappen van Ted Heijckmann en Giovanni Scharrenberg, die voor gevaar zorgden. Voetballend werd de Aaltense defensie bijna niet in gevaar gebracht. In de slotminuut passte de ingevallen Marciano van den Berg op Jardell Kruidbos, die de bal goed met de borst meenam en doelman Ter Mate kansloos liet, 0-2. Daarmee pakte AZSV de winst en de eerste plek op de ranglijst in de hoofdklasse A en heeft het zich in een uitstekende uitgangspositie gemanoeuvreerd om de eerste periodetitel te winnen. Daarvoor moet eerst nog thuis van FC 's Gravenzande en uit van Achilles Veen worden gewonnen, of de concurrentie in de vorm van DUNO D, Sportlust'46 en DHSC moet komende zaterdag al punten laten liggen. Als de ploeg van Dave de Jong dezelfde manier van spelen op de mat kan leggen als afgelopen zaterdag dan moet dat lukken, maar de grootste tegenstanders zijn nu overmoed en onderschatting.