Florilegium Musicum. Foto: PR
Florilegium Musicum. Foto: PR

Bijzonder concert van mannenkoor Con Spirito

Algemeen

Met twee koren, twee solisten en barokorkest

Door Lydia ter Welle

DINXPERLO – Mannenkoor Con Spirito viert het 65-jarig bestaan met een bijzonder concert op zaterdag 9 november vanaf 19.30 uur in Het Blauwe Meer aan De Kolk 6 in Dinxperlo. Medewerking verlenen de koren Luscinia en De Ulftse Nachtegalen, sopraan Irma ten Brinke, countertenor Pieter de Praetere en het barokorkest Florilegium Musicum. Ook Anita Simmes op vleugel en Jelmer Simmes op viool hebben hun aandeel. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Ben Simmes.

Het concert mag bijzonder heten, omdat Vivaldi's Gloria in zijn geheel wordt uitgevoerd door Con Spirito. "Dat is een werk dat oorsprinkelijk geschreven is voor gemengd koor", legt PR-man Martin Zwienink uit. Zijn collega Hans Beernink vult aan: "Onze dirigent Ben Simmes heeft een speciale vierstemmige bewerking van het Gloria gemaakt voor mannenkoor. Daarmee zijn we al twee jaar aan het repeteren." Zwienink noemt het een prachtig, maar moeilijk werk: "Het is voor ons koor een echte uitdaging en prachtig om te doen. We zijn blij dat Ben Simmes met dit voorstel kwam als werk om ons dertiende lustrum luister bij te zetten. Én trots, dat een perfectionist als Ben Simmes ons het uitvoeren van dit werk aan ons toevertrouwt."

Op het programma staan overigens nog veel meer nummers, niet alleen klassieke en religieuze werken, maar bijvoorbeeld ook Yesterday van The Beatles en Avond van Boudewijn de Groot. "We weten zeker dat het een concert wordt waar iedereen van kan genieten, vooral ook door de afwisseling van koren en solisten, die ook elk apart te horen zijn. Ook het octet van Con Spirito laat zich nog horen", vertellen Zwienink en Beernink.
Als begeleidingsorkest voor het werk Gloria is Florilegium Musicum (muzikale bloemlezing) gecontracteerd. Het is een ensemble van beroepsmusici uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in barokmuziek, in dit geval met alleen houtblazers.

Solisten zijn Irma ten Brinke (sopraan) en Pieter de Praetere (countertenor). Irma ten Brinke werkte al vaker mee aan concerten van Con Spirito en gaf de leden gedurende enkele jaren stemscholing en les in ademhalingstechnieken. Dit maal zal ze schitteren samen met Con Spirito en de andere twee koren maar ook in enkele solo's. Pieter de Praetere komt uit België. Hij is countertenor, specialist in barokmuziek, maar ook geliefd als theaterartiest, van Oerol tot theaters in België en Denemarken.
Alles bij elkaar heeft Con Spirito heel wat professionaliteit verzameld voor dit bijzondere concert. "Ja, het is voor ons een duur concert, alleen maar mogelijk omdat we geld opzij zetten om dit soort producties te kunnen doen. En dankzij onze sponsoren en donateurs. Zonder hen zou dit niet kunnen", zegt Zwienink.

De laatste weken worden de puntjes op i gezet, tijdens diverse extra repetities. "En dan moet alles op z'n plek vallen tijdens de generale. Die is pas op de middag van 9 november. Dan nemen we voor het eerst alles door met de solisten en het orkest. Dan moet alles kloppen. Best spannend maar we gaan er voor en het wordt vast prachtig!"
Zaterdag 9 november, 19.30 uur, Het Blauwe Meer, De Kolk 6 in Dinxperlo. Kaarten kosten vijftien euro in de voorverkoop via secretaris@conspirito-dinxperlo.nl en bij de VVV Dinxperlo. Aan de zaalkosten ze 17.50 euro.

Pieter de Praetere. Foto: PR
Irma ten Brinke. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant