Herman Klomps (links) en Ted Kok schuiven het eerste paneel op z'n plek. Foto:Frank Vinkenvleugel
Herman Klomps (links) en Ted Kok schuiven het eerste paneel op z'n plek. Foto:Frank Vinkenvleugel

Zonnige start voor Zonnepark De Rietstap

Algemeen

DINXPERLO/ AALTEN - Afgelopen week werd Zonnepark De Rietstap geopend. Een zonnepark met maar liefst 5732 zonnepanelen. Herman Klomps heeft dit zonnepark kunnen realiseren met behulp van verschillende mensen. Zo heeft Lucie Bolwerk haar grond beschikbaar gesteld, de exploitatie en beheer van het park gebeurt met Greenspread. Wethouder Ted Kok was er om het park officieel te openen.

Door Eva Schipper

Het park werd geopend door de eerste zonnepanelen te leggen. Het eerste paneel legde wethouder Ted Kok en Herman Klomps. Met een beetje schuiven en duwen lag hij er. Met een lach kijkt Herman trots naar het paneel.

Even later staat hij te kijken naar het park. Hij blikt terug op de totstandkoming van het project. “De samenwerking was erg goed tussen de verschillende partijen. Iedereen was positief: de buurt, de gemeente en ga zo maar door. Ik heb ook veel steun gehad aan mijn zoon Bram Klomps.” Herman lacht weer: “Ze zeggen vaak die oude. Dat klopt ook wel, we zitten stil en we denken.” Hij twijfelt en voegt toe: “Ach dat valt eigenlijk ook wel mee, dit is ook maar weer gelukt. Het is echt een bijdrage aan het groener maken van Dinxperlo.”

Wethouder Ted Kok: “Bij ons op het gemeentehuis is er wel eens ruzie over wie het iets mag openen. Dit keer was het geen ruzie, maar laten we zeggen een soort strijd. Wethouder Martin Veldhuizen riep al een keer over de gang: ‘Hé Herman, wanneer is de opening?’ Herman zei gelukkig tegen mij dat ik dit grootschalige zonnepanelenproject mocht openen!” Hij legt uit dat het voor hem een project goed is als het aan een aantal eisen voldoet. "Het moet daadkrachtig, dichtbij en duurzaam zijn. Alle aspecten zitten in dit project. Ik wens het park een zonnige toekomst toe.”

Gerhard van de Lagemaat is directeur van Greenspread, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en het exploiteren van duurzame energiesystemen. Hij vertelt: “Het zonnepark kan 700 huishoudens voorzien van energie. Na de aanleg van dit park wordt van de totale energiebehoefte van de huishoudens in de gemeente Aalten, 22 procent opgewekt door zonnepanelen. In deze 22 procent zijn de zonnepanelen die in 2019 op huizen zijn geplaatst nog niet meegerekend. Ik verwacht dat alles bij elkaar opgeteld ongeveer 30 procent van de energie voor huishoudens in de gemeente Aalten wordt opgewekt door zonnepanelen, waarmee de gemeente Aalten bovengemiddeld presteert."

Lucie Bolwerk heeft grond voor dit project beschikbaar gesteld. Ook heeft ze zich gericht op het de vegetatie om en in het park. “Het moest niet alleen een park zijn waar groene energie werd opgewekt. Het is ook belangrijk dat het een park met veel groen wordt. Hierbij denk ik aan een grote biodiversiteit. Een grote diversiteit in bomen en struiken zorgt ervoor dat er ieder seizoen iets bloeit of dat er iets vruchtdragends is voor vogels, wild of insecten. Uiteindelijk heb ik voor de groensingel 25 tot 30 verschillende bomen en struiken uitgekozen. Voorbeelden zijn; krentenboompjes, de meidoorn, kamperfoelie, de olijfwilg, vruchtbomen en de honingboom.” Lucie is ook erg blij dat er echte Texelse schapen, van een lokale boer, komen grazen tussen de zonnepanelen. Het is namelijk bijna onmogelijk om alles met een grasmaaier te maaien. De schapen zijn een prachtige oplossing. “Schapen zijn ook nog beter voor de grond, denk hierbij bijvoorbeeld aan de natuurlijke bemesting.” Ze sluit af met: “Ik ben echt blij dat we dit hebben kunnen realiseren in Dinxperlo, het is geweldig.”

Een overzicht van het zonnepark. Foto: Frank Vinkenvleugel
De wethouder en de initaitefnemer schudden elkaar de hand nadat de klus is geklaard.  Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links af Bram Klomps, Ted Kok, Lucie Bolwerk, Gerhard van de lagemaat en Herman Klomps. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant