Een insectenhotel biedt een schuil- en broedplaats voor de winter. Foto: PR
Een insectenhotel biedt een schuil- en broedplaats voor de winter. Foto: PR

Insectenhotel maken in de bieb

Algemeen

AALTEN/TERBORG - November is de maand van 'Nederland Leest', de grootste nationale leescampagne in de Bibliotheek. Dit jaar is het thema 'Duurzaamheid'. Naast dat leden en niet-leden gratis het boek 'Winterbloei' van Jan Wolkers op kunnen komen halen, organiseert de Bibliotheek ook diverse activiteiten rondom duurzaamheid. Een van de activiteiten is het maken van een insectenhotel. Op dinsdag 5 november kan iedereen een workshop volgen in de Bibliotheek Terborg en op donderdag 14 november in de Bibliotheek Aalten.

Insecten zijn heel erg nuttig in onze tuinen: ze bestuiven bloemen en ruimen veel schadelijke diertjes op. Door een insectenhotel op te hangen, creëer je een plek in je tuin waar deze nuttige insecten kunnen nestelen en overwinteren. Tijdens deze workshop ga je, onder begeleiding van Anna Kemp van NatuurlijkBUITEN, zelf een insectenhotel maken. Het hotel wordt gevuld met allerlei natuurlijke materialen: hout, schors, riet, stro, dennenappels, mos en takjes van vlierbes en braam. Hiertussen kruipen oorwurmen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen graag weg. Deze beestjes zijn dol op bladluis en spinmijt. Een blok hout met verschillende ronde openingen is voor diverse solitaire bijen zeer geschikt, zij zetten daar hun eitjes in af. Alles bij elkaar krijgt de 'hotelier' een bonte verzameling van nuttige insecten in het hotel die van de zomer weer helpen aan heerlijke aardbeien, besjes en ander fruit.
Wie ook wel wat hulp van insecten kan gebruiken in de tuin, is welkom op dinsdag 5 november van 15.00 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Terborg, en op donderdag 14 november van 15.00 tot 16.30 uur ook een workshop in de Bibliotheek Aalten. De workshop is leuk voor jong én oud. Deelname kost tien euro en NatuurlijkBUITEN zorgt voor alle benodigde materialen. Deelnemers kunnen zelf een wijnkistje of iets vergelijkbaars meenemen om het hotel in te maken. Voor vijf euro kan men ook ter plekke een (grote) kist kopen. Het is wel noodzakelijk om vooraf in te schrijven op www.achterhoeksepoort.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant