Afbeelding

Dichterbij | Allerzielen

Algemeen Columns

Allerzielen

Op 2 november is het Allerzielen, de dag dat in de rooms-katholieke traditie de overledenen herdacht worden. Nabestaanden bezoeken de graven van hun dierbaren en leggen bloemen. In ons vanouds vooral protestantse deel van de Achterhoek niet echt een traditie. Maar ik moest er aan denken toen de gemeenteraad in september de hoofdlijnen van ons beleid voor de begraafplaatsen vaststelde. En toen we als college van burgemeester en wethouders een dagje meeliepen met de mensen van de buitendienst.
We kwamen langs plekken waar het nodige speelt, zoals bomen die ernstig last van de droogte en hitte hebben, de duizendknoop die welig tiert, de eikenprocessierups en ook onze gemeentelijke begraafplaatsen. Op vooral de oudere gedeelten van onze mooie begraafplaatsen begint het verval toe te slaan als gevolg van gebrek aan onderhoud door de rechthebbenden. Struiken en bomen die graven overwoekeren, scheef hangende stenen, verzakte afdekplaten, onleesbare teksten, soms is het wel schrikken. Vergankelijkheid hoort bij een begraafplaats -memento mori- maar of en hoever dat zichtbaar mag/moet worden, daarover verschillen de meningen.
Onze voorouders, vrienden en buren liggen er begraven, mensen waar we aan gehecht waren of misschien juist niet, onze geschiedenis valt er uit af te leiden. We hebben in de gemeente drie particuliere joodse begraafplaatsen waar de gemeente geen formele verantwoordelijkheid heeft, hooguit een morele vanwege het lot van onze joodse gemeenschap. Daarnaast zijn er in Bredevoort (2), Aalten (3) en Dinxperlo (2) begraafplaatsen waar de gemeente voor het beheer zorgt. Op 14 ha oppervlak zijn er ongeveer 9.000 graven uitgegeven en 6.500 daarvan met eeuwigdurend grafrecht. Op drie ervan worden geen nieuwe graven meer uitgegeven. De gemeente zorgt voor omheining, gebouwen en paden, maar de graven zelf zijn de verantwoordelijkheid van de rechthebbenden. En daar wringt dus de schoen; in steeds meer gevallen wordt er niet of slecht onderhouden. En de gemeente is niet bevoegd om aan de graven te komen, ernstige situaties daargelaten.
Maar niks doen is ook geen optie. Daarom mijn oproep: loop binnenkort eens een rondje over de oudere (delen van de) begraafplaatsen en zoek uw eigen voorgeslacht op. Kijk eens of er wat groenopslag verwijderd moet worden, letters bijgekleurd, enzovoort.
Voor dit jaar is het te kort dag, maar misschien kunnen we volgend jaar richting Allerzielen een onderhoudsdag organiseren op de oudste delen. Het is tenslotte ons aller voorgeslacht dat we als gemeenschap in ere moeten houden.

PS: Op www.aalten.nl/grafzoeken staat een gravenzoek-app die u helpt een graf te vinden. Zelf heb ik onlangs het ook al overgroeide graf van mijn overgrootouders opgeknapt. Even werk maar geeft wel een goed gevoel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant