Afbeelding

Goed om te controleren: is uw auto geschikt voor E10 benzine?

Achterhoek Auto


Vanaf deze dinsdag (1 oktober) kan bij uw vaste tankstation zomaar E10 benzine uit het vulpistool stromen. Tankstations met twee of meer pompen voor benzine zijn dan verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. E10 staat voor Euro 95 benzine waaraan maximaal 10 procent bio-ethanol is toegevoegd, waar dat de afgelopen jaren nog 5 procent was. 

Door het percentage te verhogen wordt minder fossiele brandstof gebruikt, waardoor de duurzaamheid wordt verbeterd. E10 betekent dat maximaal 10 procent bio-ethanol is bijgemengd, terwijl minimaal 7,5 procent van een liter uit deze biologische brandstof bestaat. Bio-ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet en uit suikerbieten.

E10 label
Aan het tankstation is de E10 brandstof voor u herkenbaar door de E10 labels aan het vulpistool. Nederland volgt hierbij het voorbeeld van andere Europese landen als bijvoorbeeld Frankrijk, waar naast Euro 98 de E10 variant de enig verkrijgbare benzinebrandstof is. 

De groenere benzine heeft als nadeel dat het minder energie bevat per liter dan de conventionele Euro 95. Het Engelse automagazine What Car? heeft in een test aangetoond dat E10-benzine voor een hoger verbruik zorgt dan Euro95. Testauto's verbruikten gemiddeld 8,4 procent meer benzine zodra ze op E10 reden. Voor gelijke prestaties moet het gaspedaal dus dieper worden ingetrapt.

www.e10check.nl
Nog een groot nadeel van de E10 benzine: niet iedere auto is geschikt voor deze bio-brandstof. Om automobilisten voor te lichten is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een campagne gestart, waarbij de website www.e10check.nl een overzicht van alle informatie geeft. Op deze pagina is ook te controleren of uw auto geschikt is voor E10.

Een snelle blik leert dat gangbare modellen van Volkswagen, Audi en Seat niet geschikt zijn voor E10. Het gaat dan om modellen die met de 1.6 FSI- en 2.0 FSI-motoren zijn uitgerust. Ook de oudere 2-liter turbomotoren van Renault verdragen de nieuwe benzine niet. Wilt u exact weten hoe het met uw auto is gesteld? Bezoek de site of zoek contact met uw lokale garagebedrijf. (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant