Afbeelding

Dichterbij | Eeuw vrouwenkiesrecht

Algemeen Columns

Eeuw vrouwenkiesrecht

In 1883 wilde arts Aletta Jacobs zich als kiezer laten registreren. Dit werd door het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders afgewezen: (..) "adressante moge zich dan al beroepen op de letter der Wet, volgens den Geest onzer Staatsinstellingen is aan de vrouw geen kiesrecht of stemrecht verleend." Het duurde nog tot 1919 voor vrouwen en mannen in beginsel gelijk zouden worden behandeld. Pas drie jaar later werd dat voor het eerst ten volle in praktijk gebracht; bij de Tweede Kamer-verkiezingen in 1922 mochten voor het eerst ook vrouwen hun stem uitbrengen.

Vlak voor de zomervakantie werd een door de griffier en mijzelf te geven cursus Politiek Actief aangekondigd. Een cursus om onze inwoners te betrekken bij het lokale bestuur. Voor velen is dat immers een ver van-mijn-bed-show. Deelname stond alleen open voor vrouwen en dat leverde wel enige reacties op. Vooral van mannen die deze achterstelling niet prettig vonden. Mijn eerste reactie was iets in de sfeer van: "Hoe erg is het eigenlijk dat mannen dat ook eens ervaren? Honderden, duizenden jaren zijn vrouwen achtergesteld bij mannen, dus het is misschien wel eens een leerzame ervaring voor 'ons mannen'." Maar ik begrijp het ook wel, niemand vindt uitsluiting prettig.

De beperking tot vrouwelijke deelnemers leidde wel tot extra media-aandacht en tot een verrassend en verheugend aantal aanmeldingen (inmiddels 55!).
De reden voor het alleen toelaten van vrouwen lag in het feit dat de cursus gesubsidieerd wordt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat stelt als voorwaarde dat er bij de werving aandacht is voor diversiteit. Landelijk, maar ook in onze eigen gemeente, zie je dat vrouwen, mensen met een niet-Nederlandse achtergrond en zeker ook jongeren minder deelnemen aan het lokale bestuur. Terwijl in een democratie de volksvertegenwoordiging toch wel min of meer een afspiegeling zou moeten zijn van de bevolking.
Ik hoop dus dat de cursus ertoe leidt dat meer vrouwen actief worden in het lokale bestuur. Maar zelfs als dat maar mondjesmaat gebeurt, is de cursus voor mij al geslaagd als vrouwen meer de weg weten om thema's die zij belangrijk vinden op de gemeenteagenda te krijgen en hoe ze de besluitvorming kunnen beïnvloeden. Ik - en ook de griffier - verheug me er nu al op, het worden vijf leerzame en ongetwijfeld gezellige cursusavonden.

PS Na de cursussen voor alleen vrouwen zullen we natuurlijk ook nog een keer een cursus voor een gemengde groep organiseren. Ook voor elke mannelijke inwoner wil ik tenslotte de gemeente dichterbij brengen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant