Richard Jongetjes vertelt over zijn reden om Music & Memory te initiëren; rechts Joke Meinen van SZMK. Foto: Lydia ter Welle
Richard Jongetjes vertelt over zijn reden om Music & Memory te initiëren; rechts Joke Meinen van SZMK. Foto: Lydia ter Welle

Kick off van project rond bijzondere methodiek: Music & Memory

Algemeen

AALTEN - Donderdag vond de kick off plaats van het project Music & Memory voor Aalten en omgeving. Met dat project worden 23 cursisten (zeven medewerkers van Azora, zeven medewerkers van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé en negen vrijwilligers opgeleid om te werken met persoonlijke afspeellijsten van muziek voor mensen met dementie, waarvoor de muziek werkt als een medicijn. De deelnemers zijn duidelijk levendiger, gelukkiger, rustiger en socialer.

Door Lydia ter Welle

In het Grand Café van de Stegemanhof vertelt initiatiefnemer Richard Jongetjes hoe hij ertoe kwam dit project te initiëren in Aalten. De Talentverbinder van de gemeente Aalten zegt: "Toen ik een jaar of wat geleden de documentaire Alive Inside zag, was ik zwaar onder de indruk van wat ik zag. Een man, dementerend, maakte vrijwel geen contact met zijn verzorgers en zijn familie. Hij zat voorovergezakt in zijn stoel, ogen vrijwel dicht en hij sprak niet of nauwelijks. Tot hij van Dan Cohen, vrijwilliger in de instelling waar de man verbleef, een koptelefoon op kreeg met muziek uit zijn jonge jaren. Het werd een compleet andere man, met wijd open ogen, die bewoog op de muziek, meezong en contact maakte met zijn omgeving." Jongetjes werkte toen nog in Zwolle op Hogeschool Windesheim, en begon samen met studenten met het opzetten van een project om ook dementerenden in Zwolle van muziek te laten profiteren. "Maar ja, net toen het zou gaan lopen, kwam er een baan vrij hier in Aalten. In Zwolle heb ik het dus niet kunnen afmaken, maar ik ben ervan overtuigd dat we er hier in Aalten een succes van kunnen maken." Zorgorganisatie Marga Klompé was enthousiast, net als Azora uit Terborg; Careaz Dr Jenny zag voorlopig nog af van deelname. Bij Joke Meinen van Marga Klompé en Mirjam Bloemhoff van Azora vond hij enthousiaste medewerking voor het project. En dat leidde tot de kick off van het project om deze bijzondere methodiek in te voeren in Aalten en omgeving.

Die kick off begon met de vertoning van de indrukwekkende documentaire Alive Inside, die de verbluffende resultaten liet zien van de invloed van muziek op mensen met dementie, maar ook op mensen met Parkinson, met een verstandelijke beperking of bij somatische patiënten.
Voorzitter Manon Bruinsma van Music & Memory NL legt uit hoe dat komt. "Het gebied in de hersenen dat reageert op muziek, blijft bijna tot het einde toe goed functioneren. Daarom zie je dat iemand bij het horen van muziek, en dan vooral van lievelingsmuziek van de cliënt, meestal een verbluffend sterke reactie. Mensen worden levendiger, er is meer rust en ontspanning, ze beginnen soms (weer) te spreken, ze maken meer contact en vertonen minder weerstand tegen de noodzakelijke zorg, zoals wassen/douchen en andere noodzakelijke verzorging. En er zijn ook - bewezen - medische resultaten. Mensen hoeven minder antispychotica te slikken, ze vertonen minder probleemgedrag, en tevens is bewezen dat ze minder vallen, door dat ze beter en alerter bewegen." Music & Memory wordt wereldwijd nu al in 6.000 instellingen gebruikt. Tegelijk waarschuwt ze, dat het niet bij iedereen werkt of zo sterk werkt als in de documentaire te zien is. "Maar het draagt zeker bij aan het welbevinden en de ontspanning van cliënten. En dat is waar we het voor doen!"

Bruinsma benadrukt dat het samenstellen van de juiste persoonlijke afspeellijst wel even tijd kost. "Maar we hebben middelen om de cursisten daarbij te ondersteunen. En wanneer het gelukt is, levert het zeker ook tijdwinst op voor de verzorgenden, die daardoor meer tijd hebben om aan persoonlijke patiëntgerichte zorg te besteden." Bruinsma adviseert iedereen om - ook al voor je ziek bent of in het allerleerste beginstadium - een persoonlijke afspeellijst samen te stellen met lievelingsnummers. "Die muziek kan houvast bieden, ook wanneer een dementerende bijvoorbeeld door het voortschrijdende ziekteproces naar de - voor hem of haar onbekende - dagbehandeling moet. En ook wanneer op enig moment blijvende opname onvermijdelijk is, blijft de muziek vaak zorgen voor houvast en ontspanning. Het is een methodiek die een beetje meer levensgeluk kan brengen, voor de dementerende, maar ook voor de mensen om hem heen: zijn familie en mantelzorgers."

Nog enkele plekken vrij
De cursisten krijgen al op zeer korte termijn drie sessies van trainingen, en daarna coaching in de vorm van terugkomdagen. Per opgeleide cursist kunnen straks twee dementerenden profiteren van de gunstige effecten van muziek. Er zijn nog enkele plekken vrij voor mensen mensen met (beginnende) dementie die wel willen meedoen aan het project. Richard Jongetjes benadrukt: "Het gaat om mensen die nog niet zijn opgenomen in een zorginstelling, dus zogenaamde 'extramurale' patiënten. Bent u of kent u iemand die in aanmerking kunt, meldt u zich dan bij." Talentverbinder Richard Jongetjes is per e-mail te bereiken via Richard@talentverbinder.nl of per telefoon via 06-10514101. Vanwege de start op korte termijn is reageren met spoed aan te bevelen, om te kunnen profiteren van deze bijzondere methodiek die weer een stukje levensgeluk kan brengen zowel voor de gebruiker als de mantelzorger. De opleiding en benodigde apparatuur worden bekostigd door diverse fondsen zoals Sluyterman van Loo, Rcoak, Dr. C.J Vaillantfonds en door de gemeente Aalten, dus deelname is gratis voor de inwoners van de gemeente Aalten.


www.musicandmemory.nl

Manon Bruinsma over Music & Memory. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant