Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Roelie Wilms
Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Roelie Wilms

Oplossing zoekplaatje: Landbouw Aalten in het verleden

Algemeen

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 27 november was een foto die een kijkje in het verleden gaf. De gebouwen van de Coöperatieve Landbouw Vereniging (CLV) in Aalten zijn gesloopt. De Landbouwstraat herinnert nog aan dit tijdperk.

Arjan Ligtenbarg, spoorwegkenner bij uitstek, vertelde: "De zelflossers hebben een dakje en zijn kunstmestwagens. Ze zien er nogal nieuw uit. Dus ik denk dat deze foto van omstreeks 1963-1965 is. Ook het type vrachtauto, DAF met honingraatgrille, was toen populair." Jan Pennings: "Nu staat daar Schaersvoorde."

De Landbouw Aalten ging in 1898 van start als de Coöperatieve Landbouw Vereniging (CLV). In het jaar van de oprichting ging het de plattelandsbevolking van Aalten slecht. Door zeer zuinig te zijn en sober te leven kon men het hoofd boven water houden. Geld was er bijna niet in omloop zodat de afzet van produkten als eieren, boter en varkens plaats had door ruilen tegen kruidenierswaren, veevoer (raapkoeken en lijnzaad) en kunstmest. De heer A.P. Slicher van Bath werd de voorzitter van de in 1878 opgerichte Onderafdeling van de Gelderse Maatschappij van Landbouw. Het doel van deze vereniging was om alles te doen wat in het belang van de ontwikkeling van de landbouw gedaan kon worden. Op 22 augustus 1898 werd de Coöperatieve Landbouw Vereniging (CLV) opgericht.

H.Navis werd voorzitter, J.H. Obbink secretaris en E. Scheffer penningmeester. Doel was de kracht van onderlinge samenwerking van landbouwers in Aalten en buurtschappen te bevorderen. In de nabijheid van het station Aalten werd vervolgens een loods gebouwd. In 1900 telde de CLV reeds 123 leden. De periode 1903-1914 kenmerkte zich door een gestage groei en een toenemende belangstelling van de boeren. Er was sprake van groei en bloei. Er ontstonden filialen in Barlo, Haart, Lintelo ('t Halt), Lintelo (Wisselink), IJzerlo een aan de Molenstraat Aalten (Klomps). De CLV ging per 1 januari 1964 een bedrijfsmatige samenwerking aan met de Coöperatieve & Verbruiksvereniging Varsseveld in het coöperatieve productiebedrijf AaVaCo.

Op 12 december 1967 werd een fusie opgestart met de CLV Dinxperlo-Breedenbroek en de CLV De Volharding te Dinperlo, waarbij de CLV Varsseveld zich aansloot met ingang van 1968. Daartoe werden de statuten van AaVaCo gewijzigd, waarbij AaVaCo werd omgedoopt tot de coöperatieve vereniging Verenigde Landbouw Coöperaties 'Slingeland'. G.A. De 'Slingeland'
vestiging te Aalten bleef als rayonkantoor.

In 1996 kwam er een eind aan het 'landbouw-tijdperk' Aalten met het opblazen van de silo van de landbouw. Dit gebeurde met een springlading dynamiet. Een spectaculair gebeuren, waarvoor half Aalten uit liep. Omdat er woningen in de omgeving van de Landbouw stonden moest men voorzichtig zijn. Anders zouden de ruiten van deze woningen sneuvelen. Het opblazen van de silo verliep niet geheel volgens plan. Het Landbouwcomplex gaf zich niet snel gewonnen. Uiteindelijk werd het met machines gesloopt en verrees hier jaren later de nieuwbouw van Schaersvoorde aan het Stationsplein Aalten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit