Afbeelding

Zo blijft u vrienden met Koning Winter

Achterhoek Auto

Grote kans dat u afgelopen week voor het eerst deze winter uw ruiten moest krabben. Na een formidabel warme zomer en een zachte herfst daalt de temperatuur nu echt onder nul. Achterhoek Auto heeft praktische tips verzameld om te zorgen dat u deze winter veilig en met plezier auto rijdt.

Wees voorbereid op verblinding
In de laatste maanden van het jaar staat de zon laag aan de horizon. Als u 's ochtends en/of 's avonds onderweg bent, dan ligt verblind worden door de laaghangende zon op de loer. Met een zonnebril binnen handbereik en de zonnekleppen in uw auto, valt dit probleem te ondervangen. Ook een belangrijke, maar vaak vergeten factor: zorg dat uw voorruit schoon is. Ook aan de binnenzijde. Dit scheelt hinderlijke vertekening.

Zorg voor goed zicht
Het is o zo verleidelijk als u haast hebt: even snel een klein stukje van de voorruit krabben. Met half zicht of minder op pad gaan is vragen om ellende. De kans is namelijk levensgroot dat u andere automobilisten, fietsers of voetgangers al turend over het hoofd ziet. Met alle gevolgen van dien. Oplossingen: beschermhoes op de voorruit, ontdooien met een ontdooier of: 10 minuten eerder opstaan. 

Vrieskou? Vermijd de handrem
Veel automobilisten hebben de gewoonte om de auto na het parkeren op de handrem te trekken. Zo is wegrollen uitgesloten. In de winter ligt echter het gevaar van vastvriezen op de loer. Door condens en/of water kan de rem of de bekabeling vastvriezen. Onhandig, want dit betekent wachten op ontdooien of de gang naar de garage. Ook is er kans op schade aan de techniek. De oplossing is eenvoudig: de auto in de versnelling laten of in het geval van een automaat in de P-stand.

Reken af met vastgevroren deuren
Vaak vergeten, totdat u op een ochtend uw bestuurdersdeur niet open krijgt omdat de rubbers zijn vastgevroren. Deze ergernis kunt u makkelijk voorkomen door even langs de lokale garage te rijden. Na goed reinigen van de rubbers (zowel die op de deur als op de carrosserie), zal invetten met speciaal vet u deze winter verlossen van vastzittende portieren.

Wees kwistig met ruitenwissers 
Regeren is vooruitzien, zeker als het gaat om ruitenwissers. U hebt ze namelijk pas nodig als de weersomstandigheden het rijden bemoeilijkt. Gescheurde, uitgeharde of slechte kwaliteit ruitenwissers, wissen onvoldoende en trekken strepen, met fors minder zicht als gevolg. Dit kan niet alleen leiden tot gevaarlijke omstandigheden, maar zorgt ook voor meer vermoeidheid dan nodig. Zorg daarom voor verse ruitenwissers. Zeker in de winter. Uw lokale garagebedrijf wisselt ze graag voor u. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant