Afbeelding

Bandentips van Edo van der Mijden (Automobielbedrijf Nijendijk)

Achterhoek Auto

'Bij 8 graden of kouder rijdt een winterband fijner én veiliger'

De winter is in aantocht. De temperatuur zakt in rap tempo en nachtvorst heeft zich al gemeld. Natte en gladde wegen zijn de komende maanden meer regel dan uitzondering. Edo van der Mijden van Automobielbedrijf Nijendijk geeft nuttige tips over winterbanden en veilig autorijden in de winter.

"Weet je waarom je in de wintermaanden beter niet met een zomerband kunt rijden?", opent de techneut van het Zutphense autobedrijf aan de Brinkhorst 7. Nee, dat weten we eigenlijk niet. "Door de lagere temperaturen wordt het rubber van een zomerband te hard. Je maakt zo minder contact met de weg en hebt dus minder grip en minder comfort."

Een winterband daarentegen is gemaakt om optimaal te functioneren bij lagere temperaturen. Edo van der Mijden legt de verschillen uit: "De samenstelling van het rubber is zachter. En ook is het profiel meer open. De laatste vijf à zes jaar hebben de fabrikanten hun winterbanden flink door ontwikkeld. Bijvoorbeeld door het toepassen van silica in het rubber slijten winterbanden veel minder dan voorheen. Door nieuwe profielen is een moderne winterband ook veel stiller."

"Sommige mensen denken dat een winterband alleen is voor in de sneeuw. Dat is niet zo", is de ervaren techneut helder in zijn advies. "Met winterbanden rijd je fijner én veiliger als het 8 graden of kouder is. Dus ook als er geen sneeuw ligt, maar het wel koud en of nat is."

Qua kosten is het verschil tussen doorrijden op de zomerbanden of winterbanden aanschaffen nihil, zo ervaart de techneut van Autobedrijf Nijendijk in de praktijk. "Ja, je schaft een extra set winterbanden aan, maar daar staat tegenover dat je 40 à 50% langer kunt rijden met je zomerbanden. Dus per saldo is het amper duurder. Terwijl je duidelijk veel veiliger onderweg bent. En je gezondheid is volgens mij onbetaalbaar." (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant