Afbeelding

Randbericht | De beek is moestuin geworden

Algemeen Columns

De beek is moestuin geworden

Dat ik midden in die lange, hete zomer door beekbeddingen kon lopen, was vreemd. Het was boeiend om de beek eens op een andere manier te bekijken. Dat dit eens in de zoveel jaar mogelijk is in een extreme zomer vond ik zelfs wel aardig. Ik herinner me immers ook nog vele zomers dat dit onmogelijk was, zelfs zomers met extreem veel regen.

Dat ik bijna drie maanden later nog steeds door diezelfde beekbeddingen kan lopen is nog vreemder. Ik heb al veel meegemaakt tijdens mijn leven, maar zo'n lange droogteperiode is er nooit geweest. Daar sta ik natuurlijk niet elk moment bij stil, want momenteel geniet ik ook van herfstkleuren en na een fietstocht constateer ik met genoegen dat ik opnieuw droog ben gebleven. Ik ben dan net als elke andere Nederlander. Regen mag, maar niet als ik buiten ben.

Dat regen mag heb ik inmiddels veranderd in regen moet, maar nog steeds niet als ik buiten ben. Ik ben echter bereid om me op te offeren. Ik wil mijn activiteiten en werkzaamheden zodanig regelen, dat ik vier weken niet meer buiten hoef te komen. Kan het geregeld worden dat het vanaf donderdag 1 november 30 dagen lang voortdurend regent?

Op een aantal plekken word ik echter nadrukkelijk aan de aanhoudende droogte herinnerd. Dat gebeurt op mijn vaste wekelijkse fietsroutes, waarbij ik beken passeer. Bijvoorbeeld als ik naar Aalten ga. Dan passeer ik eerst bij Miste de Boven-Slinge. Daar heeft gedurende de hele zomer water in de beek gestaan en nu zie je er het water weer richting Corle en Bredevoort stromen. Daar komt het echter nog steeds niet aan, want als ik dezelfde beek bij Bredevoort passeer is de bedding nog steeds leeg. Iets verderop volgt dan de passage van de Schaarsbeek die daarna al snel Keizersbeek wordt, waarin al wel weer geruime tijd water stroomt.

De vissen en watervogels die er nog niet kunnen zwemmen hebben er niets aan, maar het huidige aanzien van de droge beken kan soms wel boeien. Neem de Ratumsebeek in 't Bönnink. Door al het gevallen en verkleurend herfstblad ziet de bedding er daar prachtig uit. Of neem de Boven-Slinge bij Bredevoort, die in open gebied ligt en geen herfstbladeren voor meer kleur kan ontvangen. De beekbedding wordt er steeds groener, want er groeien steeds meer soorten planten, die onder natte omstandigheden nooit een kans kregen.

Die groene bedding is tijdelijk. Om het vast te leggen ben ik deze week afgestapt en ben er door heen gelopen. Ik maakte foto's en noteerde de wilde planten die tussen de Bredevoortsestraatweg en het Walfort groeien. Daarbij kwam ik vele soorten tegen die pioniersplanten worden genoemd. Als er ergens kale grond beschikbaar is, zijn ze snel te vinden. Blijkbaar zweeft het zaad voortdurend in de lucht. Maar ik trof ook planten aan waarvan het zaad toch met beekwater aangevoerd moet zijn. Anders kan ik de groei van tomaat, peterselie, basilicum en paprika niet verklaren. Een moestuintje in de beek is toch wel bijzonder. Meteen zie ik een lekkere salade voor me. Een Boven-Slinge salade! Die wil ik graag kunnen bereiden. Laat het daarom nog maar even droog blijven. Die lange regenperiode moet nog een tijd uitgesteld worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant