Afbeelding

Harm Lagaaij, de man die Porsche door de crisis tekende

Achterhoek Auto

Zijn naam is bij u waarschijnlijk niet bekend, zijn auto's zeer zeker. Harm Lagaaij, eind 1946 in Den Haag geboren, heeft als (hoofd)designer een hele rij tijdloze auto's aan de wereld geschonken. Vooral Porsches, het merk waar hij twee periodes actief was. De Porsche Carrera GT is vrijwel zeker de spectaculairste, de Porsche 911 996 misschien wel de belangrijkste.

Midden jaren '90 gaat het financieel slecht met Porsche. De crisis slaat gaten in de verkoopaantallen, terwijl ook – heel on-Duits – de productiemethoden niet zo efficiënt zijn dan verwacht. Het roer moet om in Weissach bij Stuttgart. Harm Lagaaij is dan alweer sinds 1989 terug op het oude nest als hoofddesigner.

De opdracht is om een opvolger te ontwerpen van 911 993, want de nieuwe 911 stapt over op motoren met vloeistofkoeling in plaats van lucht. Het resultaat van de pennenstreken van de Nederlander en zijn team is het vloeiende model met de bijzonder koplampen; units waar de verlichting en richtingaanwijzer in één zijn verwerkt. Zo krijgt deze 911 al snel de bijnaam 'spiegelei' 911.

De waarheid achter dit ontwerp heeft Harm Lagaaij in meerdere interviews uitgelegd: het ontwerp is zo gekozen om de productiekosten per koplamp laag te kunnen houden. Porsche was immers in crisis. Het merk greep alle middelen aan om goedkoper te produceren met als doel meer winst te maken. "Die koplamp heeft er dus mede voor gezorgd dat Porsche nog bestaat."

Daarna tekende Lagaaij bijvoorbeeld ook nog de even fraaie als snelle Porsche Carrera GT, wat door de kenners wordt gezien als één van zijn geslaagdste ontwerpen, en de tijdloze 911 997. Hoewel Porsche de rode draad is in zijn carrière, werkte de Hagenaar tussen 1985 en 1989 als hoofdontwerper bij BMW.

In die vier jaar realiseerde hij een tijdloos model voor het Beierse merk: de BMW Z1. Deze roadster is wereldberoemd om de deuren die deels in de dorpels zakken, om zo het gevoel van open rijden nog eens te vergroten. Het tekent het autohart van de inmiddels 71-jarige designer die al jaren in Duitsland woont met zijn Italiaanse echtgenote. In 2013 werd Harm Lagaaij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant