Afbeelding

Als u toch met de auto gaat: mooie stuurmanswegen

Achterhoek Auto

Natuurlijk kunt u in een lange stroom over de snelwegen naar de vakantiebestemming razen. Veel leuker is het om een mooie route in de reis te verpakken. Puur genieten als u van mooie uitzichten en autorijden houdt. U zou zelfs de vakantie kunnen gebruiken voor een roadtrip. Met deze vier stuurmansroutes zult u daar geen spijt van krijgen.

Stelvio pas: 48 haarspeldbochten
Wellicht kent u hem uit de Ronde van Italië als de renners deze slopende pas bedwingen. De top ligt op 2758 meter, waarmee een adembenemend uitzicht is verzekerd. Mooie aanrijdroute is vanuit het Oostenrijkse Lindau aan de Bodensee. Via de Arlbergroute komt u in Italië, waarna via de Hahntenjoch, de Timmelsjoch, de Jaufenpas, de adembenemende Passo Stelvio zal worden bereikt. Het is 48 haarspeldbochten lang genieten. Naast van het uitzicht is het op de top ook culinair genieten.

Zuid-Engeland: sunny side
Bij Groot-Brittannië denkt u wellicht eerder aan regen dan aan zon. In dat geval zal Zuid-Engeland u zeker verrassen. Het recept is eenvoudig: met de auto in de boot naar Dover, om van daaruit koers te zetten naar Folkstone, van daaruit langs de adembenemende kust richting Hastings en Chichester. Fraaie natuur en slingerende weggetjes met de zo karakteristieke lage muurtjes en hagen zijn inbegrepen. De kust en haven van Chichester staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Eifel en Ardennen: plezier dichtbij
De Duitse Eifel en de Belgische Ardennen, dat klinkt misschien als bekend terrein, toch is nog veel fraais te ontdekken in onze buurlanden. Bij onze Zuiderburen is de streek rondom het Spa-Francorchamps Formule 1-circuit ook voor niet beroepscoureurs genieten dankzij de bochtrijke wegen met veel hoogteverschil. Zoek het in en rond plaatsen als Spa, Durbuy, Malmedy en Stavelot. In Duitsland is de Eifel niet te versmaden. Ook hier zou een bezoekje aan het moeilijkste circuit, de nabijgelegen Nürburgring van bijna 26 km, een absolute aanrader zijn.

Vogezen, permanent stuurplezier
De Vogezen: een waar stuurmansparadijs dankzij vele cols en balkons met vergezichten. De wegen zijn zonder uitzondering bochtig en dus vermakelijk. Nancy kan een mooi startpunt zijn om dan via Epinal koers te zetten naar Saint Maurice sur Moselle voor de eerste col. U zou dan de route van Cernay naar Riquewihr en Schmirbach als toetje kunnen nemen. De N4 brengt u vervolgens weer terug naar Nancy. Een mooie kennismaking met een mooi stukje Vive la France. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant