Logo aaltenvooruit.nl


Zoveel mensen, zoveel plezier. Of dit nu bij Racoon was of bij Bökkers, op de Raggueweide of bij 't Rijks.... Foto: Eveline Zuurbier
Zoveel mensen, zoveel plezier. Of dit nu bij Racoon was of bij Bökkers, op de Raggueweide of bij 't Rijks.... Foto: Eveline Zuurbier

Feest van uitersten en gezelligheid zit erop

LICHTENVOORDE - Het is een festival van uitersten, waarvan je denkt: dat past niet bij elkaar en dát maakt nu juist dat iedereen goeie zin heeft, breeduit lacht en juicht als een uit de bocht gevlogen motorcrosser op zijn motor kruipt en de koers weer vervolgt. Opnieuw een luid gejuich. De vuisten gaan gebald de lucht in. En wie je ook vraagt: 'Zelfs wanneer je niet van festivals houdt, is de Zwarte Cross leuk! Het blijft verrassen en altijd wel iemand om mee te feesten of een goed gesprek'.

(door Eveline Zuurbier) 

De bezoekersaantallen liegen er niet om: 25.000 als de vierdagen camping opengaat op donderdag, dan vrijdag 65.000, zaterdag 65.000 bezoekers en nog eens 65.000 op de zondag. Uitverkocht!

De Zwarte Cross heeft een dergelijke authenticiteit ontwikkeld, dat niemand dit gemoedelijke Achterhoekse festival wil missen. Een evenement van uitersten en kleurrijke contrasten. Waar rock, gospel, hip-hop, raggae en Tiroler jodelmuziek samengaat met een serieus open Nederlands kampioenschap motorcross met internationale grootheden. Zo ook de programmering van zaterdagavond met de college-boys van Racoon op het hoofdpodium in het open veld en de gewone platboerse kerels van Bökkers in de Megatent. Orgue de Barbarie, een Frans straatorgeltje waarmee Xandra Storm Franse chansons zingt, dichters, Jules Deelder, een oecumenische kerkdienst geleid door Frank Lammers met 70 plussers op het podium, direct gevolgd door Boh Foi Toch en aan je kleren vretende elanden van het straattheater. En je hoeft als bezoeker niet alleen toe te kijken of te luisteren. Swingen in de church is ongeveer een verplichting en bij de workshop portret schilderen van het Rijksmuseum staan rijen om te willen meedoen. Groepsspringtouwen, lachen!

'Supergezellig'
Jasper (20) uit Nieuwersluis bij Breukelen is voor de tweede keer met een groep vrienden gekomen. Ze staan met drie caravans en acht tenten op de Zwarte Cross-camping. Ze hebben na de ervaring van de eerste keer er naar toe geleefd. "Het is hier supergezellig. vakantie!" Als op zaterdag de tweede manche van de Dutch Masters of Motorcross voor de klok van twaalf van start gaat, wordt het bier rijkelijk rondgedeeld. De combinatie van de altijd sprekende dj's door microfoons en een motorcross wedstrijd voor een open Nederlands kampioenschap is bijzonder genoeg om de Romeinse Loco Arena tot op de bovenste rijen vol te laten stromen.

Vanuit Denemarken
Marcel (20) uit Franker loopt in een herkenbare Friese zwemshort over het festivalterrein. Hij logeert op een minicamping in Lichtenvoorde. Waar? Hij haalt schijn schouders op. "Speciaal voor de Zwarte Cross ben ik vanuit Denemarken hierheen gekomen. Dit zie je nergens anders." Inmiddels zijn zijn vrienden doorgelopen. Het maakt hem niet uit. Er is altijd wel iemand waarmee je gezellig verder kan en uiteindelijk weer bij je vrienden terugbrengt.

Reageer als eerste
Meer berichten