Logo aaltenvooruit.nl


"Het contact tussen de ouderen en de dieren kan heel leuk zijn, het maakt altijd wat los. Rust of juist een prikkeling."
"Het contact tussen de ouderen en de dieren kan heel leuk zijn, het maakt altijd wat los. Rust of juist een prikkeling."

Dieren vergezellen ouderen met dementie in Beth San

AALTEN - Kwispelend rent de puppy door de kamer. De allemansvriend brengt een lach op het gezicht van de bewoners van woonzorgcentrum Beth San. Op tafel wordt een konijn in de watten gelegd met een wortel. Het hondje ligt duidelijk beter in de smaak van de eerlijke bewoners. "Zo'n konijn vind ik niks, maar dat hondje is prachtig."

(door Erwin Waanders) 

Beth San en de Aaltense kinderboerderij hebben de handen ineen geslagen. Iedere twee weken komt vrijwilliger Peter Aversteeg naar de groepswoningen vergezeld van een aantal dieren. Dit kunnen dieren zijn van de kinderboerderij of één van zijn zes Vizslas - een Hongaars hondenras. Met die honden doet Aversteeg geregeld succesvol mee aan jachtwedstrijden. "Dit begon als hobby maar het wordt steeds professioneler."

Goede samenwerking
"Dit project wilde we een tijdje geleden al oppakken maar toen kwam het helaas niet van de grond vanwege een vrijwilligerstekort. Gelukkig gaat het nu alsnog door met dank aan Peter Aversteeg", vertelt Rianne Wassink, medewerker van Beth San. "Het contact tussen de ouderen en de dieren kan heel leuk zijn, het maakt altijd wat los. Rust of juist een prikkeling. Dieren zijn natuurlijk heel onbevangen en kennen geen vooroordelen of wat dan ook, dat maakt het gewoon mooi."

Vorm van dementie
In totaal zijn er vijf groepswoningen, ieder met zes bewoners. Alle bewoners hebben een vorm van dementie. Het is niet voor iedereen mogelijk om naar de kinderboerderij af te reizen, met deze samenwerking wordt dit probleem opgelost. Aversteeg: "Kleine moeite, groot plezier." De enthousiaste vrijwilliger neemt ruim de tijd om alle groepswoningen af te gaan. Aversteeg doet er nog een beetje geheimzinnig over maar waarschijnlijk neemt hij de volgende keer een geit mee.

www.szmk.nl

Reageer als eerste
Meer berichten