Logo aaltenvooruit.nl


Het is een bijzonder gezelschap dat staat te wachten in het gemeentehuis. Ze maken deel uit van een wielerclub uit Polen.
Het is een bijzonder gezelschap dat staat te wachten in het gemeentehuis. Ze maken deel uit van een wielerclub uit Polen.

Poolse wielerclub op bezoek in Aalten

AALTEN - Polen, Litouwers, Witrussen en Oekraïners. Het is een bijzonder gezelschap dat staat te wachten in het gemeentehuis. Ze maken deel uit van een wielerclub uit Polen. "Het zijn leden van een wielerclub uit Lublin. Zij verblijven in het scoutinggebouw in Aalten. Wij willen graag laten zien wat we in de gemeente Aalten allemaal doen voor fietsers", zegt wethouder Henk Rijks.

(door Erwin Waanders) 

Naast Henk Rijks is ook Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland aanwezig. Hij spreekt zijn gasten toe. "Nederland is echt een fietsland en ik ben een echte Nederlander. Ik heb namelijk drie fietsen. Eén voor de boodschappen, één voor de sport en één om iedere dag van mijn huis naar mijn werk te komen." De gasten zijn van het Poolse Lublin naar Aalten gekomen. Lublin ligt in de buurt van Swidnik, een satellietgemeente van Aalten. initiatiefnemer voor dit bezoek is Theo te Linde. Hij komt al sinds de beginjaren negentig in Polen en gaat nog steeds jaarlijks drie of vier keer die kant op.

'Met Polen gaat het steeds beter'
"In Nederland hebben wij het ontzettend goed. Ik vind het mooi om te helpen in landen waar het minder gaat. Natuurlijk kan ik de problemen niet oplossen, maar als je iets kleins kunt veranderen is het al goed. Met Polen gaat het steeds beter, ik herken het niet meer terug als ik het vergelijk met de jaren negentig. Nu moet ik wel zeggen dat het vooral in de steden goed gaat, op het platteland liggen ze nog wat achter." Henk RIjks heet de gasten welkom. Hij heeft een wielerpetje met bollenmotief op zijn hoofd. "Ik ben bij de tourstart in Düsseldorf geweest en heb dit petje van jullie landgenoot Rafal Majka gekregen." Deze opmerking wordt met luid gejuich en applaus beloond. Na de ontmoeting in het gemeentehuis is het tijd om op de fiets te springen.

Automobilisten moeten zich aanpassen
Rijks: "We gaan eerst naar de Gesinkbult en fietsen vanuit daar naar Dinxperlo. Hier laten we ze een fietsstraat zien. Een weg speciaal voor fietsers. Scheffer: "Op deze weg hebben fietsers het voor het zeggen en moeten automobilisten zich aanpassen."Na afloop van de rondrit is er tijd om een biertje te drinken op het terras. Volgens Theo te Linde was het bezoek één groot succes. "Onze gasten hebben enorm genoten. Ze hebben samen met leden van de Peddelaars een ronde gefietst en zijn op veel plekken in de gemeente op bezoek geweest, bijvoorbeeld bij zuivelboerderij Wikkerink, dit vonden ze geweldig." Voor volgend jaar zijn Te Lindert en de overige Nederlandse betrokkenen uitgenodigd om naar Polen te komen voor een groot fietsevenement. Te Linde: "Dit schijnt één van de grootste fietsevenementen van Europa te zijn, de afgelopen keer deden er 15.000 mensen mee."

Reageer als eerste
Meer berichten