Foto: PR

Wortelstoelenbank in IJzerlo onthuld

De onthulling van de Wortelstoelenbank, donderdagmiddag in IJzerlo, was een groot genot. Wilma Winkelhorst, voorzitter van Ons Aller Belang trapte af met een korte speech over het "naoberschap" van IJzerlo, iedereen helpt elkaar en is betrokken met elkaar. Dat is het mooie van zo'n klein dorp. Hierna gaf Inge Teunissen uitleg over het ontstaan van de Wortelstoelenbank.

De oude wortels symboliseren de geschiedenis en het ontstaan van IJzerlo, de nieuwe wortels staan voor de groei in de toekomst. De sociale samenhang, ook wel noaberschap genoemd is erg belangrijk. Inwoners van IJzerlo zijn ook trots op hun plek waar ze wonen. Ze zijn geworteld in IJzerlo. De Wortelstoelen komen op een mooie plek in de buurtschap IJzerlo te staan, verschillende wandel, fiets en autoroutes komen er langs waardoor de toerist ook kan blijven meegenieten.

Het project is gestart op maandag 5 september 2016, Inge Teunissen heeft kort vertelt aan de kinderen over haar werk als kunstenaar. Wilma Winkelhorst heeft hierna op school aan de kinderen van Daltonschool CBS 't Warmelinck vertelt over de geschiedenis van IJzerlo. Wilma Winkelhorst vertelde over de namen van families die gerelateerd waren aan de boerderijen. Een week later op 12 september hebben de kinderen door elkaar gewerkt in verschillende creatieve workshops.
Vrijdag 28 oktober heeft het project van Inge vervolg gekregen met de opdracht: probeer vanuit je eigen familiegeschiedenis of gebeurtenis een eigen nest te verbeelden, een vraag die je hierbij kunt denken is: uit welk nest kom jij? Kinderen gingen enthousiast aan de slag met natuurlijke materialen, kippengaas, etc.

De Wortelstoelenbank heeft twee zitplaatsjes, één grotere en één kleinere. Om de wortelstoelenbank heen zijn plakken van boomstammen neergelegd, het suggereert dat je trapsgewijs de bank kunt gaan betreden. De mooie unieke kunstwerken zijn om de wortelstoelenbank geplaatst, vele natuurlijke materialen zijn gebruikt. Over de bank heen geniet je van een coulissen landschap op de achtergrond.

Dankwoord
Inge Teunissen bedankt de betrokken mensen, de werkgroep Natuurspeelplaats en met name Wiebe Tolkamp die naast het meedenken ook zijn noeste arbeid heeft gebruikt om een mooi kastanjehek om het land-art kunstwerk te plaatsen. Maar ook Ons Aller Belang voor hun betrokkenheid, de Hacron voor het beschikbaar stellen van de boomstammen. Hoftijzer Verhuur- en Aannemingsbedrijf voor het vervoer van de boomstammen. Joost Ormel voor al het zaagwerk van de boomstammen. En natuurlijk de leerlingen van groep 5 t/m 8 van Daltonschool CBS 't Warmelinck voor al hun inzet en ideeën voor dit bijzondere kunstwerk.

Wethouder Rijksen neemt het laatste woord en vertelt een mooie anekdote: zolang er mensen zijn als kunstenaar Inge Teunissen in samenwerking met deze groep enthousiaste kinderen zal de wereld alleen maar weer mooier worden, hij vervolgt aan de kinderen: "Later als je groter bent en nog eens langs komt op deze plek met je vriend of vriendin zul je nog goed kunnen herinneren en trots zijn op wat je toen hebt gedaan.

Hierna kregen alle kinderen en genodigden de gelegenheid om een eigen plantje te planten om het landart kunstwerk heen, een genot om te aanschouwen. Als afsluiter wordt het infobordje door wethouder Rijksen en Inge Teunissen onthuld, zodat voorbijgangers kunnen lezen hoe het kunstwerk tot stand is gekomen en wie er aan mee hebben gewerkt.

Het project Tussen de Coulissen
Het project Tussen de Coulissen staat voor het beleefbaar maken van het historische Achterhoekse landschap, We willen jeugd hun natuurlijke naaste omgeving laten ontdekken, dit geïnspireerd op een verhaal van de levende geschiedenis (Oral History) van die bewuste plek en/of omgeving. Het historische verhaal wordt onder begeleiding van een beeldend kunstenaar middels een artistieke kunstuiting 'Land Art' genaamd beleefbaar gemaakt. Het Land-art kunstwerk komt gelegen aan een bestaande knooppunt (fiets)route. Zodat ook het toerisme iets blijvends meekrijgt.

Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en provincie. De missie van het Cultuur- en Erfgoed Pact Achterhoek 2017-2020 is: "het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Achterhoek, met als dragers cultuur, erfgoed en amateurkunst". Vijf regionale instellingen (Achterhoek Toerisme, ECAL, DRU, BoogieWoogie en Gruitpoort) zetten als regionale Cultuurcoalitie samen de schouders onder dit pact. In de gemeente Oost Gelre, Bronckhorst, Winterswijk, Aalten, Berkelland, Montferland heeft het project reeds plaatsgevonden, in de gemeente Oude IJsselstreek vind de onthulling op korte termijn plaats.

Meer berichten