Het kunstwerk, dat aan de poort van KSA werd gehangen. Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Berry Dibbets
Het kunstwerk, dat aan de poort van KSA werd gehangen. Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Berry Dibbets

Reacties op zoekplaatje: 'gekke koeienziekte' in Aalten

Algemeen

AALTEN - In Aaltens Nieuws van dinsdag 15 augustus een foto van een kunstwerk, waarvan de herkomst onduidelijk was.

Op 11 april 1996 was Aalten in het wereldnieuws. Slachthuis KSA Aalten was de plek om 64.000 duizend Britse kalveren te ruimen, vanwege de mogelijke besmetting met de 'gekke koeienziekte', oftewel BSE.

Er werd een protestmars in het dorp Aalten gehouden. Bij deze demonstratie werd een kunstwerk aan het hek van de Kalverslachterij gehangen. Dit kunstwerk, voortstellende 'koeien naar de hemel', is bewaard gebleven. Bij het opruimen van allerlei spullen uit de slachterij vond Berry Dibbets het kunstwerk. De naam van de kunstenaar kwam helaas niet boven water. De slacht van de 64.000 Britse kalveren maakte veel los onder de lezers.

Een reactie: "De dieren werden op 11 april 1996 geslacht bij de Kalverslachterij Aalten (KSA). Deze operatie nam bijna zes weken in beslag. Het ging om dieren die in 1996 uit Groot-Brittanië werden ingevoerd om hier te worden afgemest. Deze dieren waren mogelijk besmet met BSE (Bovine Spongiforme Encephalopathie). Ze werden geslacht in een tempo van ruim 2000 dieren per dag. KSA verwerkte normaliter 2000 koeien per week." De kalveren werden onder toezicht van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) afgemaakt door bedwelming en doding door verbloeding (leeg laten bloeden door het opensnijden van de halsslagader). Het bloed, in totaal 450.000 kilo werd opgevangen en voor verbranding rechtstreeks naar AVR-Chemie in Rijnmond gebracht. De kadavers van de gedode kalveren gingen naar een destructor waar ze werden 'verkleind'. Op de dag van de aankomst van de eerste Britse kalveren werd een perscentrum ingericht in een zaal van café De Driesprong aan Plein Zuid. Burgemeester Tijme Bouwers zat deze persconferentie voor. De gemeente Aalten zorgde voor logistieke maatregelen om de tientallen vrachtwagens die de duizenden kalveren dagelijks aanvoerden vrij baan te geven. Na een aantal hectische dagen keerde de rust in Aalten weer.


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant