Technische school in aanbouw. Foto: collectie Leo van der Linde
Technische school in aanbouw. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: bouw van de Christelijke Technische school, Aalten

Algemeen

AALTEN - Het zoekplaatje van vorige week was een schoolgebouw in aanbouw. Er wordt volop gewerkt aan de bouw van de Christelijke Technische School in Aalten. De bouw startte op 5 november 1953.

Deze school is beeldbepalend geweest en veel scholieren hebben er een interessant vak geleerd. Er kwam nogal wat historische kennis naar boven. Op 8 december 1948 vond een eerste algemene vergadering plaats van de Stichting voor Christelijk Nijverheidsonderwijs te Aalten In september 1950 kreeg men toestemming om met een technische school te beginnen. De eerste lessen technisch onderwijs werden gegeven in de voormalige gasfabriek aan de Bredevoortsestraatweg. In deze locatie waren de afdelingen timmeren en machine-bankwerken gehuisvest. Het aantal leerlingen bedroeg in dat jaar 55.

De theorielessen werden gegeven in de gebouwen van de Christelijke MULO en de Nederlands Hervormde School. Op 19 december 1950 wordt 4000 vierkante meter grond aan de Polstraat door het gemeentebestuur van Aalten beschikbaar gesteld. In 1951 werden de theorielessen gegeven in een lokaal van gebouw Irene. In 1952 wordt het schetsplan voor de bouw door het ministerie van Onderwijs goedgekeurd. Een jaar later volgt de aanbesteding en op 5 november 1953 wordt begonnen met de bouw. Deze omvatte twee praktijklokalen, een bouwloods, twee theorielokalen, één tekenlokaal, een hulpgymnastieklokaal annex kantine, een directeurs-, leraren-, conciërge- en administratiekamer. Op 10 juni 1955 vindt de officiële opening plaats. In 1956 vindt de eerste bouwbespreking plaats met het ministerie in verband met de uitbreiding van de 2-jarige naar de 3-jarige opleiding en wordt er een voorlopig nieuw lokalenplan vastgesteld. Langzamerhand werden er meer lokalen bijgebouwd. Het gebouw werd enkele jaren na de eeuwwisseling afgebroken en maakte plaats voor het VMBO aan het Stationsplein in Aalten.

Foto: collectie Leo van der Linde


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant